2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram, a követőimnek pedig én vagyok

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram, a követőimnek pedig én vagyok

„Rengeteg magányos ember van, akiknek szüksége van beszélgetésre”

Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimondóan, tabuk nélkül mer bármiről beszélni közösségi oldalain. Elmondása szerint sok követőjét segítette át nehéz élethelyzeteikben. Emellett elismert festőművész, akinek munkásságára már számos híresség felfigyelt, sokuk falán megtalálhatóak Márta képei. Mindemellett egy hétköznapi nőnek tartja magát, aki azt vallja, hogy humor nélkül nem lehet elviselni az életet.

 

 

Festés: terápia vagy újévi fogadalom?

„Ha valaki idén szeretne megtanulni festeni: én azt mondom, durr bele a közepébe! Nincs szükség arra, hogy az ember külön elmenjen oktatókhoz, hiszen a művészet belőlünk jön. Talán azt az egyet azért fontos tudni, hogy ezt nem lehet erőltetni. Szerintem nem kell újévi fogadalom ahhoz, hogy valaki elkezdjen festeni, ez csak elhatározás kérdése. Amikor édesanyám beteg lett, fogalmam sem volt, hogy mihez kezdjek. Jártam pszichiáternél, aki a monológomba belealudt. Pedig az “nagy színjáték “ volt. Így hazamenvén, leültem édesanya ágyára és Vele beszéltem meg, hogy hogyan is tovább. Munka terápiának ott volt Ő, így kizárásos alapon maradt a művészet. Bár évekig hegedültem, gondoltam ezzel már nem kínzom a lakókat. Így jött úja a festészet” – meséli munkásságának kezdetét Rigó Márta, festőművész.

Sztárok falain is ott van

„Az édesanyám halála óta, kezdtem el aktívan festeni. Azóta volt legalább 10 kiállításom Debrecenben, és Budapesten is akadt pár, például a Vallai Kertben. Én állandóan bombázom azokat, akiket szeretek. Haumann Péter, Charlie, Demjén Rózsi, Palácsik Lilla, és Andy Vajna is kapott egy képet, valamint a kedvenc “őrültem” Cyla is folyamatosan el van látva alkotásaimmal… Őket szeretem, tisztelem és becsülöm. Azt mesélte Charlie, hogy mikor megkapta a képet, éppen a fia ment hozzá, majd azt kérdezte tőle: – Fater, honnan van ez a kép? – Hát egy festőművész barátnőmtől, mondta, majd a fia erre – Na add csak ide! És el is vitte. Egyébként Charlie nem is értette, mert a kép egy ördögöt ábrázolt, hiszen ördögi a pali, ahogyan énekel, borsózik az ember háta, hát imádom!”

Márta néni, mint érettségi tétel

„Fogalmam sincs, hogyan lettem érettségi tétel, az egyik követőm írta nekem Youtubon, hogy tessék elképzelni, hogy érettségi tétel lesz Márti néni. Mondom, nem mondod! Na gondoltam magamban, látod miből lesz a cserebogár?”

,,Egy váratlan esemény indított el a virtuális világba, azelőtt eszembe sem jutott, hogy élőzzek”

„Mikor bejött a Covid, mondom úgyis bevagyunk zárva, meg éppen akkor szült a lányom, mikor napvilágot látott egy elég megosztó bejegyzés az interneten… akkor abba beleálltam. De egyébként nem bántok senkit. Szóval ez indított el, és mára már több, mint tizenegyezer feliratkozóm van a YouToubon. Azóta minden este liveolok, ha épp nem vagyok rossz passzban, ami nagyon ritkán van, de azon kívül mindig indítok élő adást, mert a követőim szeretik. Rengeteg magányos ember van, egyre jobban elvagyunk szigetelve egymástól, én nem járok focimeccsekre sem. Szóval nagyon sok ember van aki egyedül él, és tényleg magányos… nekik csak én vagyok. Rengeteg levelet kapok, hogy milyen sokat tudtam segíteni egy-egy rossz élethelyzetben. Az a fiatalember, aki a Youtube csatornámat indította el, az öngyilkosság szélén állt, és sikerült megmentenem.”

„Én is úgy fogadom el magam amilyen vagyok, mindenért megdolgoztam, a ráncaimért is és a túlsúlyomért is”

„Én nem fésülködöm meg egy élő adás előtt, nem mosom meg az arcomat, nem sminkelem ki magam, ahogy éppen itthon vagyok, és rám jön az, hogy na akkor most beszélgessünk, én úgy vagyok jelen, és ezt nagyon díjazzák is az emberek. Nincs séró belőve, sőt még pisilni is elmegyek közbe. És közvetlen vagyok velük, mindent elmondok, azt is hogy alkoholista volltam, azt is hogy már nem iszom többet, és mindenkinek van kiút ebből. Összefoglalva azt tudom mondani, hogy az őszinteségre nagyon vevők az emberek. Én nem viselek maszkot amikor forog a kamera, nem mutatom azt, hogy minden happy, aztán ha leáll az adás ott a rideg valóság… nem, ez nem én vagyok”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek