2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Rendkívüli közgyűlés: Garanciák kellenek a vízmű-átadással kapcsolatos tárgyalás megkezdéséhez

Rendkívüli közgyűlés: Garanciák kellenek a vízmű-átadással kapcsolatos tárgyalás megkezdéséhez

Rendkívül ülésen döntött Miskolc MJV Közgyűlése a miskolci víziközmű-cég átadásával kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről. A testület felhatalmazta Veres Pált, Miskolc MJV polgármesterét a kormányzattal folytatandó egyeztetések megkezdésére, szigorú garanciákat kérve arra, hogy a szolgáltatás színvonala nem romlik, és a miskolci háztartások továbbra is kiváló minőségű ivóvízhez jutnak majd.

A kormányzat három hete jelezte, hogy az önkormányzatok által üzemeltetett víziközmű-cégek csak olyan módon kaphatnak a továbbiakban kormányzati veszteség-kompenzációt, illetve fejlesztési forrásokat, amennyiben a víziközmű vagyon ingyenes átadásával a közszolgáltatás kötelezettségét is átadják az államnak.

Az önkormányzatnak nem maradt más lehetősége, mint hogy a korábbi évek rezsicsökkentési intézkedései által okozott tetemes veszteségek, az energia árak drasztikus emelkedése miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet, a kormányzati döntések miatt jelentős mértékű önkormányzati bevételkiesések, valamint a működtetéshez és korszerűsítéshez szükséges további forrásokhoz való hozzáférés megvonásának lehetősége miatt megvizsgálja az átadás feltételrendszerét.

A rendkívüli közgyűlésen Miskolc város vezetése egyértelművé tette, hogy a Velünk a Város frakcióval hosszas vívódás után döntöttek arról, hogy egyhangúlag támogatják az egyeztetések megkezdését, mivel a jelenlegi helyzetben ez az egyetlen olyan döntés, amelyet felelős, jó gazdaként meg lehet hozni, és mert állami segítség nélkül a víziközmű-szolgáltatás további jelentős veszteségek nélkül nem üzemeltethető.

Ugyanakkor garanciákat kértek arra, hogy az ivóvíz-szolgáltatás és a miskolci víz minősége nem romlik majd, hogy az elöregedett csővezeték-hálózaton szükséges fejlesztéseket elvégzik, és a kormányzat nem sajátítja ki közös kincsünket, a miskolci-bükki karsztvizet.

A városvezetés és a frakció azt is hangsúlyozta, hogy csak azért támogatták a javaslatot, hogy Miskolc város vezetése részt vehessen azon a tárgyalássorozaton, amely során kiderülhet, pontosan milyen feltételek  mellett történik a vagyon átadása, illetve, hogy a kormánynak mi a további célja a vízművekkel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek