2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Orosz figyelmeztetés: egyre nehezebb elkerülni az összecsapást a Fekete-tengeren

Orosz figyelmeztetés: egyre nehezebb elkerülni az összecsapást a Fekete-tengeren

Napról-napra mind nehezebb elkerülni a közvetlen katonai összecsapást a Fekete-tengeren, az Egyesült Államok és a NATO orosz határok mentén kifejtett provokációi és fokozódó katonai aktivitása miatt – figyelmeztetett Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese csütörtökön New Yorkban.

      A nyugati katonai szövetség több nemzetiségű haderő felvonultatásával fokozza tengeri, légi és szárazföldi tevékenységét az orosz határok mentén – tudatta az orosz védelmi minisztérium egyidejűleg. Az orosz hadvezetés szerint az amerikai hadihajók Fekete-tengeri manőverei arra engednek következtetni, hogy az USA és szövetségesei tanulmányozzák a hadműveletek várható színterét arra az esetre, ha Ukrajna katonailag lépne fel konfliktusainak rendezéséért. Ki akarják puhatolni harckészültségünket, hogyan szerveztük meg védelmünket Fekete-tengeri partjaink mentén, országunk déli részén – tudatták a közleményben.

      A NATO egy nap alatt négy felderítő repülést hajtott végre az orosz légtér közelében. Az orosz Légierő gyors reagálású riadóegységeinek Szu-30-as vadászrepülőgépe feltartóztatta az Egyesült Királyság légierejének RC-135 típusú felderítő repülőgépét a Krím-félsziget délnyugati részén. A közlemény szerint a kémrepülő megfordult az orosz határról, miután a Szu-30-as vadászgép elfogta.

      Jelenleg három amerikai hadihajó tartózkodik a Fekete-tengeren. Washingtoni állítás szerint biztosítani akarják a hajózás szabadságát: a Porter rakétaromboló, a Mount Whitney parancsnoki hajó, valamint egy üzemanyag-utánpótlási hajó.

      Poljanszkij visszautasította azt az amerikai feltételezést, hogy Oroszország Ukrajna elözönlésére készülne. „Mi ilyet sosem terveztünk” – mondta. Orosz területen viszont úgy mozgatjuk a csapatainkat, ahogyan akarjuk – fűzte hozzá.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek