2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Orbán Viktor legújabb mániája

Tényleg aszerint érdemesek az egyetemek plusz pénzre, hogy a sportban milyen versenycsapatokat állítanak ki?

Orbán Viktor, jelenlegi miniszterelnök arról nyilatkozott a Nemzeti sportnak, hogy az egyetemeknek is be kell vezetniük a testnevelést.

Amennyiben ezt nem tennék, nem kapnak anyagi támogatást. Orbánnak ez a nyilatkozata ismét ráerősít arra, hogy Magyarországon egyszemélyi vezetés van, amit a kormány feje jónak gondol, az az egyedüli követendő irány. Nincs kétség afelől, hogy az egyetemek, főiskolák döntő többségében a politikailag elkötelezett, nem feltétlenül demokratikus módon megválasztott vezetősége követni fogja a „vezér” akaratát, aki egymaga határozza meg, hogy „adjuk”, – így többes számban – a pénzt, ami egyébként a miénk, vagyis a teljes lakosságé. Az a pénz nem Orbáné, nincs neki kizárólagos jogosultsága az elköltésében.

Aligha hiszem, hogy az elképzelését egyeztette volna az egyetemek és főiskolák vezetésével. Miért is tette volna, hiszen főleg az ő vazallusai, elkötelezettjei ülnek az intézmények döntéshozói székeiben.  Sőt a miniszterelnök azt is eldöntötte, hogy  milyen sportágakban kell versenyképes csapatokat összehozni. A testmozgás, a sport egyáltalán nem árt a fiataloknak, de amikor valami kötelező, az inkább az utálatot fogja kiváltani. A felsőoktatás elsődleges feladata az oktatás, a kutatás és a tudomány fejlesztése, ezért nem célszerű bármiféle más követelményt is felállítani.

Lehet, hogy Amerikában, az egyetemi bajnokságok látványosak, viszonylag sok érdeklődőt vonzanak, de ott annak több évtizedes hagyományai vannak. Ez itt Magyarország, mások a szokások és mások a feltételek is. Addig míg egyes magán-fenntartású iskolából a NAV nem tudott semmit lefoglalni tartozás fejében, mert olyan szegények, addig nem lenne szabad pénzt adni és kötelezően előírni a testnevelésórákat a felsőoktatásban. Egyébként már volt korábban a felsőoktatásban testnevelés óra, de a diákok többsége akkor is utálta. El tudom képzelni, hogy azokban az igazán magas szintű oktatást végző egyetemeken, ahol a diákoknak szinte lélegzetvételnyi szabadideje sem marad, mennyire fognak örülni a kötelező tesi óráknak. Amennyire én belelátok a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) életébe. Nagyon kell hajtania egy diáknak, ha minden vizsgán át akar menni.  Míg a BME-n van elég hely a testneveléshez és sporthoz, addig máshol nem biztos, hogy ilyen a helyzet. Egyébként úgy tudjuk, hogy a BME-en előírás a diákoknak két szemeszter (hetente 90 perc) testnevelés. Viszont az, amit Orbán erőltet, hogy az általa kívánatosnak tartott versenysportágakra helyezzék a tanintézmények a hangsúlyt, már diktátumnak tekinthető és nincs közvetlen köze az egészséges életmódhoz.

Le merem fogadni, ha bevezetik a kötelező testnevelést, főleg ha a versenysport előszobájának fogják tekinteni, akkor  többen fogják utálni ezeket az órákat, főleg vizsgaidőszakban és előtte. Szóval a miniszterelnök terve egyértelműen kontra produktív lesz, hacsak nem emberelik meg magukat az egyetemek és főiskolák vezetői, esetleg az erős befolyás alatt lévő hallgatói önkormányzatok.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …