2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

ÖNTESZT: tükörkép a működés szabályozottságáról

Az ÁSZ, mikor a törvényeknek való megfelelést ellenőrzi, maga is törvény általi kötelezettséget teljesít. Mint általában egy jó tanárnak, sosem a buktatás, hanem az egyre jobb eredmények elősegítése a célja.
Ezért készít az ÁSZ, úgynevezett önteszteket, amelyek tanulmányozásával, kitöltésével a szervezetek vezetői teljes értékű önértékelő, hiányosságokat kiszűrő eszközt kapnak a kezükbe ahhoz, hogy megtegyék a szükséges lépéseket az átlátható, törvényes működéshez, ami egyértelműen mindnyájunk érdeke. Különösen fontos az előzetes támogatás azokban az esetében, ahol először történik majd meg a számvevőszéki értékelés. Ilyenek azok a civil szervezetek is, amelyeket a törvény újabban vont be az ellenőrzendők körébe.

Az Állami Számvevőszék új, törvényszabta feladata, hogy törvényességi szempontok alapján értékelje a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek jogszabályban meghatározott körét. A most elkészített öntesztek egyrészről az alapítványok, közalapítványok és egyesületek vezetőinek, vezető testületeinek, másrészről a köznevelési és szociális humánszolgáltatást nyújtó intézmények, szolgáltatók államháztartáson kívüli fenntartóinak adnak teljes körű támogatást ahhoz, hogy felmérjék, önmaguk ellenőrizhessék a szervezeteik (köz)feladatellátásának szabályozott és szabályszerű működését és az ezzel összefüggő közpénzfelhasználás szabályosságát. Az önteszt azokat a civil szervezeteket is támogatja, amelyek eddig még nem kaptak költségvetési támogatást.

A felelős vezetőknek a jogszabályi előírások adta keretben figyelembe véve a szervezet sajátosságait, valamint – az Alaptörvényben alapértékként rögzített – a közpénzek átláthatóságát és a közélet tisztaságát szem előtt tartva kell vezetniük a szervezeteiket. Az Állami Számvevőszék a jelen öntesztekkel gyakorlatias eszközt ad a kezükbe a felelős vezetői magatartás megvalósításához, hiszen az öntesztek kitöltésével egyenként, de egyben összképet is kapnak a szervezetük jogszabályok szerinti működésének és gazdálkodásának állapotáról.

Az öntesztekben megfogalmazott kérdések a szervezetek szabályszerű gazdálkodását értékelő lényegesebb, általános érvényű területeket fedik le, fókuszálva a számviteli, beszámolási és a közpénzek nyilvántartási feladatainak érvényesítésére. A kérdések minden esetben a 2022. január 1-jén hatályos szabályozásokra vonatkoznak, és aki kitölti őket, az ellenőrzésig esetleg még bekövetkezett változások értelmezésére és érvényesítésére is figyelni tud.

Az öntesztek tanulmányozása, kitöltése önkéntes lehetőség, olyan támogatás, amellyel élni nyilvánvaló érdeke a törvényes működés iránt elkötelezett vezetőknek. Ezt követően pedig még ráadásul külön képzési formában is módot nyújt az ÁSZ a felkészültség további erősítésére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …