2023. 03. 23. csütörtök

Emőke
1 EUR 385 HUF
1 GBP 435 HUF

Nullás áfakulcsot az alapvető élelmiszerekre!

Az Európai Unió 2021 decemberében megújított áfairányelve lehetőséget nyújt az uniós tagállamok számára, hogy bizonyos termékkörök esetében 5% alatti, vagy akár 0 kulcsos áfát alkalmazzanak. A néppárti Jobbik nem kér mást a kormánytól, csupán annyit, hogy – más európai országok példáját követve – éljen a lehetőséggel.

 

A 27%-os általános forgalmi adóval az Orbán-kormány adópolitikája a legérzéketlenebb az állampolgárai irányába, hiszen még az Európai Unió leggazdagabb országaiban is alacsonyabb a minden egyes megvásárolt terméket, illetve szolgáltatást terhelő áfa. Ez a mértékű szociális érzéketlenség nemcsak szégyenletes, de lényegében megmagyarázhatatlan is; főként, ha figyelembe vesszük, hogy a magyarok kitettsége és árérzékenysége olyannyira nyilvánvaló, hogy az egyik hónapról a másikra élő magyar családok éves keresete az egyik legalacsonyabb egész Európában.

 

Az Európai Unió, látva és felismerve az európai polgárokat fenyegető infláció okozta gazdasági és szociális veszélyeket, decemberben deklarálta, hogy a tagállamoknak jogában áll az alapvető élelmiszerekre 5% alatti, sőt akár 0%-os áfakulcsot alkalmazni bizonyos termékkörök esetében. Brüsszel ezzel valójában nem tett mást, csak utólag jóváhagyta a már több, szociálisan meglehetősen érzékeny ország korábbi gyakorlatát. Európában ugyanis számos ország áfacsökkentéssel próbálta elejét venni a pénzromlás miatt fenyegető szociális katasztrófának. Így az alapvető élelmiszerek áfája Máltán, Írországban, az Egyesült Királyságban, illetve újonnan Lengyelországban is 0 százalék, de Spanyolországban, Olaszországban, Luxemburgban, sőt még Svájcban is 5% alatti az alapvető élelmiszereket terhelő áfa. Mi több, még a minket körülvevő országok sem sújtják olyan mértékű forgalmi adóval az élelmiszereket, mint a magukat családbarát kormánynak hirdető Orbán-kormány.

 

A néppárti Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy látszatintézkedések és statisztikai bűvészkedések helyett adjon végre hathatós választ az egyre inkább elszabaduló, és a magyar embereket egyre inkább nyomorgató inflációra: minél hamarabb vezesse be az alapvető élelmiszerekre a 0%-os áfát.

 

Jobbik, a Magyar Néppárt

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek