2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Nullás áfakulcsot az alapvető élelmiszerekre!

Az Európai Unió 2021 decemberében megújított áfairányelve lehetőséget nyújt az uniós tagállamok számára, hogy bizonyos termékkörök esetében 5% alatti, vagy akár 0 kulcsos áfát alkalmazzanak. A néppárti Jobbik nem kér mást a kormánytól, csupán annyit, hogy – más európai országok példáját követve – éljen a lehetőséggel.

 

A 27%-os általános forgalmi adóval az Orbán-kormány adópolitikája a legérzéketlenebb az állampolgárai irányába, hiszen még az Európai Unió leggazdagabb országaiban is alacsonyabb a minden egyes megvásárolt terméket, illetve szolgáltatást terhelő áfa. Ez a mértékű szociális érzéketlenség nemcsak szégyenletes, de lényegében megmagyarázhatatlan is; főként, ha figyelembe vesszük, hogy a magyarok kitettsége és árérzékenysége olyannyira nyilvánvaló, hogy az egyik hónapról a másikra élő magyar családok éves keresete az egyik legalacsonyabb egész Európában.

 

Az Európai Unió, látva és felismerve az európai polgárokat fenyegető infláció okozta gazdasági és szociális veszélyeket, decemberben deklarálta, hogy a tagállamoknak jogában áll az alapvető élelmiszerekre 5% alatti, sőt akár 0%-os áfakulcsot alkalmazni bizonyos termékkörök esetében. Brüsszel ezzel valójában nem tett mást, csak utólag jóváhagyta a már több, szociálisan meglehetősen érzékeny ország korábbi gyakorlatát. Európában ugyanis számos ország áfacsökkentéssel próbálta elejét venni a pénzromlás miatt fenyegető szociális katasztrófának. Így az alapvető élelmiszerek áfája Máltán, Írországban, az Egyesült Királyságban, illetve újonnan Lengyelországban is 0 százalék, de Spanyolországban, Olaszországban, Luxemburgban, sőt még Svájcban is 5% alatti az alapvető élelmiszereket terhelő áfa. Mi több, még a minket körülvevő országok sem sújtják olyan mértékű forgalmi adóval az élelmiszereket, mint a magukat családbarát kormánynak hirdető Orbán-kormány.

 

A néppárti Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy látszatintézkedések és statisztikai bűvészkedések helyett adjon végre hathatós választ az egyre inkább elszabaduló, és a magyar embereket egyre inkább nyomorgató inflációra: minél hamarabb vezesse be az alapvető élelmiszerekre a 0%-os áfát.

 

Jobbik, a Magyar Néppárt

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…