2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Nem mentette fel a Törvényszék a papi pedofília túlélőjét

Nem mentette fel a Törvényszék a papi pedofília túlélőjét

A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelét 13 éves korától kezdve többször, éveken át molesztálta a papja. És amikor erre felhívta apjaként tisztelt lelkivezetője és az egyházi hatóságok figyelmét, semmi nem történt. Csak jóval később, már csak az újabb fellépése nyomán indult belső egyházi eljárás a pedofil pap ellen.

Pető Attila igyekezett megtudni, mi a helyzet a vizsgálattal, mi az egyház döntése. Azt akarta elérni, hogy a katolikus egyházvezetés vegye komolyan a papi pedofil bűncselekményeket, tegyen meg mindent a gyerekek védelmében, és nyilvánosan kérjenek bocsánatot a magukra hagyott áldozatoktól. A klérus erre nem volt hajlandó.

A csalódott férfi telefonon, e-mailben és személyesen is próbálkozott. Majd 2019. augusztus 20-án egyházi vezetők kérésére a rendőrség előállította, és fogva tartotta. Úgy tűnt, itt elhal az ügy. De az ügyészség mégis vádat emelt ellene zaklatás miatt. Mondván, SMS-ei, telefonhívásai és miselátogatásai tartósan háborgatták az egyház vezetőit, önkényesen beavatkoztak az életvitelükbe. Noha ezt a tárgyaláson tanúskodók egyike sem erősítette meg, sőt, arról beszéltek, hogy ők a szertartások zavartalanságát féltették, amelyet ügyfelünk valójában egyetlenegyszer sem zavart meg, a bíróság mégis bizonyítottnak találta a zaklatásokat.

Pető Attila az egész eljárás alatt bátran és egyenesen viselkedett. Ő volt az első az egykori gyerek áldozatok közül, aki nyilvánosan beszélt az őt ért abúzusról. Minden nehézség ellenére is úgy látja, hogy érdemes volt kiállni magáért és a bántalmazott gyerekekért. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele elérte, hogy a pedofil pap már nem pap, és a gyerekek védelmében kedvező változások indultak meg a Magyar Katolikus Egyházon belül.

A tárgyalás után az újságírók kérdéseire válaszolva ügyfelünk azt hangsúlyozta, hogy bár a jogerős döntés nem jó üzenet más, hasonló abúzuson átesett túlélőknek, mégis arra bíztatja őket, hogy ne féljenek és ne adják fel.

“Azzal értünk egyet, ha a biróság Pető Attilát felmenti. Amivel nem értünk egyet az az, ha egy eljárásban csak a vád tanúit hallgatják meg, ha az eseményekben a telefonok, emailek és üzenetek számának több a szerepe, mint a túlélő igazságkeresésének.

Nehéz, terhes kérdésről van szó, a papi pedofília az egyik legsúlyosabb társadalmi jelenség. Nagy empátiával és érzékenységgel kell mindenkinek a túlélői felé fordulni. S ezért úgy gondoljuk, hogy ismét tévesen fogta meg a bíróság az ügyet, ha mesterségesen elválasztja a történet lényegét és önmagukban álló, csupasz adatokat keres, ilyeneket sosem fog találni.

Bízunk benne, hogy a mai ítélet nem rendíti meg a túlélők bátorságát, s az igazságszolgáltatás legalább a jővőben képes lesz a valódi elkövetők felelősségre vonására.

A jogerős ítélettel szembeni lehetőségeket, ide értve a kúriai felülvizsgálatot, a leírt döntés birtokában közösen fogjuk Attilával átgondolni. De az biztos, hogy ha valamilyen változás valóban elindult, ha nem is a bíróságon, de sok szempontból már megnyerte az ügyet. Még talán egyszer az is lehet, hogy a saját ügye egyházi vizsgálatának iratait is megnézheti.”

– Mondta el Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje az ítélethirdetés után.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek