2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Miért fontos, hogy jól látható legyen az ingatlanon a házszám?

Miért fontos, hogy jól látható legyen az ingatlanon a házszám?

Miskolcon az újonnan beépülő településrészeken, de sajnos a már régen kialakult utcákban is előfordul,, hogy egyes ingatlanok tulajdonosai nem tüntetik fel az ingatlan házszámát, vagy annak hiányában a helyrajzi számát. Az is több helyen tapasztalható, hogy téves, vagy nehezen látható/értelmezhető a házszám.

 

A házszám nélküli ingatlanok esetében legtöbbször nehézkes a postai és egyéb küldemények kézbesítése, így a címzetthez sokszor nem, vagy csak késve jut el levele vagy csomagja.

Ezen túlmenően a mentők betegellátási tevékenységét, a tűzoltók, a rendőrség, vagy a közüzemi szolgáltatók munkáját is nagyban segíti, ha jól láthatók és pontosak az utcákban lévő ingatlanok házszámai.

 

Amellett, hogy a házszámok feltüntetése az ingatlantulajdonos saját érdeke, jó tudni, hogy azt részükre Miskolcon kötelezettségként is előírja a közterületek elnevezéséről, a házszámozás rendjéről szóló 18/2010. (VI.2.) sz. önkormányzati rendelet.

 

A rendelet szerint az ingatlan – legyen az belterületi vagy külterületi; beépítetlen vagy beépített terület; egylakásos, többlakásos vagy társasházi épület – tulajdonosának (használójának, kezelőjének) kötelezettsége az ingatlant házszámtáblával ellátni, melynek beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről saját költségén köteles gondoskodni. A házszámtáblát épületen, kerítésen, a közterület felőli bejáratnál, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületen jól látható módon kell elhelyezni.

 

Amennyiben egy adott ingatlanra vonatkozóan házszám még nem került megállapításra, úgy kérjük, forduljon Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Építési- és Környezetvédelmi Osztályához. A házszám megállapítására irányuló eljárás kezdeményezéséről a következő helyen tájékozódhat:  https://www.miskolc.hu/ugyleiras/hazszam-megallapitasa

 

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala kéri azon ingatlan-tulajdonosokat, akik az önkormányzati rendeletben foglalt kötelezettségüknek idáig nem tettek eleget, szíveskedjenek az ingatlanjukat házszámtáblával ellátni!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek