2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Menczer Tamás: a gyermekek és a családok védelme az első

Menczer Tamás: a gyermekek és a családok védelme az első

A kormány mindent megtesz a gyermekek, a családok védelméért és támogatásáért – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kedden a Pest megyei Budajenőn.

Menczer Tamás a Budajenői Általános Iskola új természettudományos szaktantermének átadásán kiemelte: a kormány világossá tette, hogy mely értékek mentén végzi a munkáját, mi az, amit igazán értékesnek gondol: az első és legfontosabb a gyermek. Jelenleg a GDP 6,2 százalékát költi a kormány családokra, ez évente 3500 milliárd forint, ami 3,5-szöröse a 2010-es számnak. A családtámogatásnak sok eleme van – mondta, példaként említve az idei adóvisszatérítést a szülőknek, az otthonteremtési támogatást és a családi adókedvezményt. A kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, a gyermekvállalásnak ne legyenek anyagi akadályai; örvendetesen növekszik a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma pedig megduplázódott – sorolta. Megjegyezte: az elmúlt éjszaka sikeres tárgyalásának eredménye, hogy az olajembargó Magyarországra nem vonatkozik, így nem kell tartani a 7-800 forintos benzináraktól, ami szintén fontos a családoknak is. Azt is mondta: a térség országgyűlési képviselőjeként minden erejével támogatni kívánja a közösségeket, mint amilyen közösség egy iskola, egy település vagy akár egy nemzetiség. Budajenőn folyamatosak a fejlesztések, megújult az óvoda, az iskola, az udvarház. Az új természettudományos tantermet és a környezetének infrastruktúráját 45 millió forint kormányzati támogatásból alakították ki – ismertette Menczer Tamás. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: Budajenő német nemzetiségű település, akkor is, ha a Budapestről kiköltözők miatt mára kisebbségbe kerültek a sváb családok. A német hagyományok, a nyelv őrzése és továbbadása azonban továbbra is kötelessége a közösségnek, és ebben a munkában fontos szerepe van az iskolának is – hangsúlyozta. Tíz év alatt megnyolcszorozódott a nemzetiségi iskolák száma, országszerte száz iskolát tartanak fenn nemzetiségek, ezen belül a német nemzetiség a legnagyobb intézményfenntartó. Emellett több helyen – így Budajenőn is – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vagy egyházak tartanak fenn a nemzetiségi kultúrát ápoló iskolát – jelezte. Soltész Miklós felidézte: sok év alatt az önkormányzat, a tervezők és a kivitelezők közös munkájával és a kormány támogatásával sikerült kialakítani a budajenői iskolát, ahol végre méltó környezetben tanulhatnak a diákok. Budai István, a település független polgármestere elmondta: tíz éve álmodták meg azt az igazgatási és oktatási központot, amelynek utolsó megvalósult eleme a természettudományos tanterem. A régi posta épületében kialakított teremben mind a négy természettudományos tárgyat, fizikát, biológiát, földrajzot, kémiát tanulják majd a gyerekek. (MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …