2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújult a Diósgyőri városközpont

Diósgyőr történelmi és kultúrtörténeti múltú városrésze Miskolcnak. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata még 2016-ban döntött úgy, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtja a „Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja” című, TOP-6.3.2-15-MI1-2016-00002 azonosító számú pályázatát. A projektben a diósgyőri városközpont korszerűsítését valósította meg konzorciumban a Diósgyőri Római Katolikus Plébániával.

Befejeződött a Diósgyőr városrész komplex fejlesztése, ahol a városi önkormányzatnak köszönhetően, az elmúlt évek során több beruházás is megvalósult.

A beruházások közül elsőként fejeződött be a Petőfi Sándor Fiókkönyvtár klímatudatos felújítása 2017 nyarán. Ugyanezen év novemberében elkészült a Diósgyőri Római Katolikus Plébánia templomkertjének fejlesztése.

2019 áprilisában megújult az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér, ahol zöldfelületek, új padok és villanyoszlopok, gyönyörű szökőkút, kulturált környezet és helyi termelői piac is várja a pihenni, beszélgetni, vagy éppen vásárolni vágyókat. A Táncsics Mihály tér is megszépült, itt új növényeket ültettek. A Vár utcában egy rossz műszaki állapotú ingatlan felújításával kialakítottak egy kávézót 2019 novemberében.

2020 szeptemberében a Nagy Lajos király útja és a Blaha Lujza utca közötti zöld területen új játszóteret kaptak a gyerekek. 2020. év végén pedig a II. János Pál pápa tér kialakításával impozánssá vált a diósgyőri városközpont. A tér lépcsőzetes süllyesztésű lett a Szinva-patak medre felé, és egy zenélő szökőkút is egyedi élményt nyújt az odalátogatóknak.

A projekt utolsó elemeként, 2022 szeptemberében a Pálosok Parkjában utcabútorokat újítottak fel és új Sportpark várja a sportolni vágyókat.

 

Az infrastrukturális fejlesztések az évek során szemléletformálási programokkal, közösségi virágültetéssel kerültek kiegészítésre. Környezettudatosságot erősítő, ismeretterjesztő „zöld tanórák” szerveződtek Diósgyőr több iskolájában és óvodájában, a helyi termékek népszerűsítésére több alkalommal termelői piacot tartottak az Árpád úti szolgáltatóház előtti felújított téren.

 

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege 936.377.261,- Ft.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…