2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Megkérdeztük:A BKK menedzsmentje miért ragaszkodik az első-ajtós felszállási rendhez?

Megkérdeztük:A BKK menedzsmentje miért ragaszkodik az első-ajtós felszállási rendhez?

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a mindinkább terjedő járvány ellenére ragaszkodik az első-ajtós felszállási rendhez. Sőt az utóbbi időszakban hetente terjesztették ki újabb és újabb autóbuszjáratokra és ezt a trendet a járvány eszkalálódása ellenére folytatni kívánják a jövőben is.

Annak ellenére, hogy a járvány mindinkább terjed és a budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely is kéri, hogy az emberek viseljenek maszkot a tömegközlekedési eszközökön, a BKK menedzsmentje tovább erőlteti az első-ajtós felszállási rendet. Ez az utasokra és a járművezetőkre is egyre veszélyesebb. Bár a főpolgármester nem rendelheti el a kötelező maszk viselést, tisztségénél fogva azonnal leállíthatná a közegészségügyileg egyre veszélyesebbé váló első-ajtós felszállási rendet. A gyakorlatban az emberek tömörülnek a felszálláskor és nem helyezkednek el a járműben a lehetőségekhez képest egyenletesen. Kérdésünkre a BKK a szokásos, minden nagyon szép és minden nagyon jó választ küldte, ugyanakkor  a járvány-szempontok nem nagyon szerepelnek ebben a dokumentumban, sőt tovább feszítenék a húrt újabb járatokat kívánnak  első-ajtós rendszerűvé alakítani.

Alább változtatás nélkül közöljük a BKK válaszát:

„A BKK kiemelt célja, hogy ügyfelei számára minél magasabb szolgáltatási színvonalat nyújtson. Az elsőajtós felszállási renddel kapcsolatos többéves tapasztalatunk azt mutatja, hogy az első ajtón történő felszállás preventív szűrő jellege fokozza a járművön utazók biztonságérzetét, és jelentősen hozzájárul ügyfeleink nyugodt, kulturált, biztonságos utazásához. A rendszer alkalmazása hatékonynak bizonyult az utazási feltételeket be nem tartókkal szembeni fellépésben, széleskörű bevezetését számos pozitív ügyfélészrevétel követte.

 

A jelenlegi járványügyi intézkedések, – így a főpolgármester által bejelentett kérés a járművön történő maszkviselésre – egyelőre nem befolyásolja az első ajtós felszállási rend alkalmazását, így a BKK továbbra is alkalmazza a megszokott járatokon és a forgalmi viszonyok függvényében újabb, alacsonyabb forgalmú járatokon is bevezeti. Társaságunk a járvány kezdte óta – közel 2 éve – figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és ennek megfelelően hozza meg a döntéseit az esetleges korlátozásokról vagy enyhítésekről. A jövőben is igyekszünk hasonlóképpen eljárni.

 

A BKK járatai a járvány idején is biztonságos választásnak bizonyulnak a mindennapi utazáshoz, hiszen a rendszeresen fertőtlenített járműveken – ahogy arra számos hazai és nemzetközi kutatás is rámutatott már – jóval alacsonyabb a megbetegedés kockázata, mint azokban közösségi terekben, ahol az emberek hosszabb időt töltenek el. Az utazás során rövid időt töltünk el zárt térben, ráadásul a közösségi közlekedést használók jellemzően az átlagosnál is jobban figyelnek a higiéniai előírások betartására, a megelőzésre.”

Az egyik legkritikusabb útvonalon a 105-ös autóbuszon, rendszeresek az utas-elégedetlenségek, amelyeket a járművezetők nagy része is oszt. Amellett, hogy lényegesen ritkították a járatot, helyenként elképesztő zsúfoltságot és lökdösődést tapasztalni. Két autóbuszvezetővel is beszélgettünk, sajnos és érthető okokból nevüket nem merték adni, de kifejtették, hogy szinte állandó vitáknak vannak kitéve, mert a ritkított járaton természetesen több az utas és ekkor bevezetni a felszállást szűkítő intézkedést, felelőtlenség. Másrészt szinte egybehangzóan állították, hogy a gyakorlottabb jegy nélkül utazókat szinte lehetetlen kiszűrni, nincs olyan sok értelme az első ajtóra korlátozni a felszállást.

Friss hír: A kormány november elsejétől elrendelte a tömegközlekedési eszközökön a kötelező száj-maszk használatot.

 

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek