2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Védje meg a kormány a kárpátaljai magyar iskolákat!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2015-25-ös időszakra szóló ukrán oktatási koncepció szerint azokat az általános iskolákat, amelyekben kevesebb mint 100, illetve azokat a középiskolákat, melyekben kevesebb mint 200 diák tanul, meg kell szüntetni. Ennek értelmében ugyanis számos kárpátaljai településen kerülne lakat a helyi magyar megmaradást erős bástyaként szolgáló magyar iskolákra, így többek között a haranglábi, a hetyeni, a papi, a borzsovai és a csetfalvai intézményekre is.
A Jobbik érthetetlennek tartja, hogy a több mint egy éve dühöngő véres polgárháború, a gazdaság mélyrepülése és lakosság nélkülözése közepette az ukrán állam számára az a legfontosabb, hogy a nemzeti közösségek, így az őshonos magyarság életfeltételeit erősen korlátozó újabb szabályozást léptessen életbe. Mint ahogyan azt is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a munkácsi 3-as számú iskolában jelen állás szerint csak azért nem indulhat ősszel magyar első osztály, mert annak engedélyezéséről a város önkormányzata nem hozott döntést.

Határozottan felszólítjuk a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésére álló fórumon lépjen fel az ukrán állam fokozódó sovinizmusával szemben, és minden eszközzel védje meg a kárpátaljai magyar nyelvű oktatást és iskolahálózatot!

Szávay István, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek