2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF

Üzenet a miskolci Földes Ferenc gimnáziumba

Nem jártam még sose a miskolci Földes Ferenc gimnáziumban, de kamaszkorom óta tudok a létezéséről, és azt is, hogy oda bejutni nagy érdem. Most, hogy a több, mint húsz éve igazgatója, Veres Pál a helyi ellenzék közös polgármesterjelöltje, megint eszembe jutott az iskola. Az igazgató volt az, aki sikerrel kiállt a tanintézmény nevének megtartása mellett, ez önmagában sem kis teljesítmény. Azonban, ha a lakosság többségének bizalmából elnyeri a polgármesteri megbízatást, biztos vagyok benne, hogy jól fog vele járni a város.
Most azonban azért jutott eszembe a Földes Ferenc gimnázium, mert újból a kezembe került Asperján György: Rohanj velem című ifjúsági regénye. Az 1980-ban megjelent műből 1982-ben készítettek kitűnő filmet. A kissé elhúzódó regényből igen ügyes játékfilm született, amelynek forgatókönyvét szintén Asperján György írta. Az egyik legjobb magyar film, amit valaha láttam. A könyv szereplői igen élethűen elevenednek meg a mozivásznon. És azért írom a mozivásznat, mert az 1982-ben készült alkotást nem sokkal a bemutatója után én is moziban láttam először. A felvételek, a kitűnő zene, és a maximumot nyújtó szereplők együttesen egy élvezhető mégis megható történetet elevenítettek meg. A Katica nővért alakító Töreky Zsuzsa színésznő máig emlékezetessé teszi számomra a filmet, amelyet nem rég egy filmklubban újból megnézhettem. Pedig a regénnyel azonos című „Rohanj velem” mozifilmet a korabeli kritika egy része nagyon lehúzta. És, hogy kapcsolódik a könyv és a film a Földeshez? Mind a kettő úgy ér végett, hogy a 14 éves főszereplő fiúnak a tanára elintézi, hogy oda vegyék fel, és azzal nyer még négy évet, hogy eldöntse, mi akar igazából lenni. És az is aktuálissá teszi ma a kérdést, amikor a kormányzat le akarja építeni a gimnáziumi hálózatot, vagyis inkább csak a tehetősebbek gyerekeinek megtartani ezt a választási lehetőséget. Most ezért is figyelem kiemelten annak a polgármester-jelöltnek az eredményességét, aki 33 éve tanít a Földes Ferenc gimnáziumban.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum