2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Utolsó útjára kísérték a mindkét lábára amputált Emma nénit

A rákospalotai temetőben kedden utolsó útjára kísérték a mindkét lábára amputált Nagy Lajosnét (Emma nénit), a regnáló hatalom kirívó embertelenségének áldozatát – jelentette a Magyar Szociális Fórum.

Emma nénit 71 évesen ragadta magával a halál, miután négyszer lakoltatták ki, és hagyták a sorsára.

László Tamás volt polgármester (FIDESZ-KDNP) először 2012 nyarán engedélyezte az asszony kilakoltatását. Elvette tőle önkormányzati bérlakását, ahol 15 éves unokáját nevelte gyámként. Majd két évre rá abból a szociális gondozóból is kirakták, ahol átmenetileg meghúzódhatott. Akkoriban az utcán kötött ki, és csaknem bele is halt. Teste annyira lehűlt, hogy újra kellett éleszteni. Egy hajléktalan kórházban kötött ki, de onnan is távoznia kellett. Kórházról-kórházra szállították, teljes állami közöny közepette, majd egy zárt osztályra internálták, jóllehet szellemi képességeinek teljes birtokában volt. Akiknek módjukban állt volna állapotának megfelelő bánásmódban részesíteni, megtagadták tőle a valódi segítséget, a lakhatást, és hagyták, hogy életének utolsó szakaszát egy hajléktalan szállón élje le. Egy éve tengődött ott, embertelen körülmények között, amikor újra kórházba került, ahol meghalt. A halála előtti napokban, kórházi ágyán értesítették, hogy a hajléktalan szállóra sem mehet vissza, holmiját összepakolták. Akkor szívinfarktust kapott és meghalt.

Az asszony mellett, és lakhatási jogáért mindvégig kiállt Magyar Szociális Fórum nevében Simó Endre koszorút helyezett el a ravatalon. A koszorú nemzeti színű szalagján ez a felirat állt: a Magyar Szociális Fórum búcsúzik a Bátor Asszonytól.

Egészséges, fizikailag ép ember is megirigyelhette volna a lelki erőt, ami fűtötte ezt a csodálatra méltó teremtést. Kiállt magáért, unokájáért, Ferikééért, és embertársaiért is. Gyűléseken, sajtótájékoztatókon, TV-beszélgetésen vett részt, hogy hangot adjon a nélkülözők, a kisemmizettek, a kirekesztettek, a dolgozó emberek jogainak. Harcolt, amíg csak bírta. Nem hitte el, hogy többé nem olyan rendszerben él, amely segítene neki. Kerekes székében kampányolt a XV. kerületben, hogy László Tamás helyett Hajdú László legyen a polgármester. De tőle sem kapott lakást, szegény. Mert hát a rendszer közös. S a rendszer lényegét találóan fogalmazta meg László Tamás, amikor így indokolta Emma néni kilakoltatását: ’A szociális biztonság nem írhatja fölül a jogbiztonságot’. Ez a ’jogbiztonság’ került Emma néni életébe” – mondta a történtekről Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapítója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek