2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Ünnep helyett – 30 éves a szabad parlament

A Fidesz május másodikán ünnepelni akar, és ezért a többi politikai erővel folytatott egyeztetés nélkül jóvá akar hagyni egy politikai határozatot – a koronajárvány csúcspontján – az első szabadon választott parlament megalakulására emlékezve. A parlament ülésén ebből az alkalomból megjelenik végre Áder János, aki jó ideje elmulasztotta ellátni az alaptörvényben rögzített feladatát, nem jeleníti meg a nemzet egységét ebben a nehéz időszakban, és cinikus kommentárral ellátva azonnal aláírta a felhatalmazási törvényt.

A Jobbik mint nemzeti néppárt, természetesen tisztelettel emlékezik meg a kommunista egypárti uralom utáni első szabadon választott Parlament 1990. május 2-i megalakulásáról, amely hazánknak egy új, polgári és demokratikus fejlődést ígért. Pártunk megalakulása óta azért küzd, hogy az akkori reményeink végre valósággá váljanak, ezért – úgyis mint a parlament legnagyobb ellenzéki pártja – saját szövegű határozatot nyújtottunk be Jakab Péter elnök úrral közösen, hiszen mi tudjuk, hogy hazánk kormányzását a rendszerváltozás időszakában a korábbi pártelit hatalom- és vagyonátmentése közepette vette át az új, demokratikusan megválasztott Antall-kormány.

A demokratikus és jogállami berendezkedés formális megteremtése mellett azonban elmaradt a történelmi igazságtétel, a rendszerváltozást követő években a magyar polgárok számára nem az elvárt jólétet és biztonságot hozta el a demokrácia. A mai napig hatóan elmaradt az egypárti kommunista rendszer működtetőinek felelősségre vonása, beleértve az ügynökakták teljes nyilvánosságát, a vagyonuktól és szabadságuktól megfosztott rétegek valódi kártalanítása. Pedig a magyar polgárok akkor és most is egy olyan szociális piacgazdaságban és olyan európai értékekben hittek és hisznek, mint a jog uralma és a keresztény értékekre alapuló, elesettekkel való szolidaritás.

Mi, a néppárti Jobbik részéről ezekben az értékekben hiszünk, és felidézzük, hogy 30 évvel ezelőtt hazánk történelmi lehetőséget kapott a szabadság, az alkotmányosság és a nemzeti önrendelkezés megvalósítására. Valljuk, hogy a demokrácia nem csupán intézményeket, nem csupán választási rendszert, hanem mindenekelőtt politikai kultúrát jelent, amelyben fontos a jog és a törvényes rend betartása. Semmilyen politikai erő nem törekedhet kizárólagos hatalomra, a magyar államiság intézményeiben érvényesülnie kell a szakmaiságnak és az autonóm döntéseknek, a fékek és ellensúlyok rendszerének. A 21. században, 30 évvel az első kísérlet után elérkezett az ideje egy modern, polgári Magyarország felépítésének, amely minden magyar polgár számára szabadságot, biztonságot és gyarapodást biztosít. A néppárti Jobbik ebben hisz, egy biztonságos, és minden magyar polgár számára kiszámítható gyarapodást biztosító hazában, ezért a célért dolgozunk. Ezért a fideszes farizeusok május másodiki rendezvényén nem veszünk részt.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője, Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…