2024. 02. 20. kedd

Aladár, Álmos
1 EUR 388 HUF
1 GBP 453 HUF

Ukrán munkavállalókkal betonozná be az alacsony béreket a miskolci városvezetés?

Az elmúlt 6 év fideszes városvezetése alatt több mint 11 ezer fővel csökkent Miskolc lakossága, köszönhetően többek között az alacsony béreknek. A Jobbik szerint fennáll a veszélye, hogy a városvezetés ukrán vendégmunkásokkal betonozná be az alacsony bérszínvonalat.
Badány Lajos, a Jobbik önkormányzati képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Kriza Ákos polgármester az októberi közgyűlésen a Fidesz-KDNP sikereként értékelte, hogy a drasztikus elvándorlás következtében már munkaerőhiány lépett fel bizonyos szakmákban, s így Kriza szerint Miskolcon a munkahelyteremtés problémájával nem szükséges foglalkozni. Badány Lajos szerint beszédes, hogy miután a városvezető koalíció leszavazta a miskolciak fizetésemelésére irányuló jobbikos javaslatot, együttműködési megállapodást írt alá a belső ukrajnai Krivoj Rog városával. Mindez kérdéseket vet fel annak fényében, hogy Orbán Viktor november 24-én vízummentességet adott az ukrán állampolgárok számára, és kijelentette: a hiányszakmákban megnyitja a munkaerőpiacot az ukrán vendégmunkások előtt.

Badány közölte: a háború sújtotta Ukrajnában 50 ezer forint körül mozog az átlagbér, és a magyarországi minimálbér számukra már a Kánaán. A helyi multik tárt karokkal várják az olcsó ukrán munkaerőt, amellyel továbbra is leszoríthatják a hazai bérszínvonalat. Eddig is nagy számban hozták be őket a jászfényszarui Samsung üzembe, napjainkban pedig a nyíregyházi Lego kapcsán merült fel ennek lehetősége.

A Jobbik választ vár az alábbiakra: Egyetért-e a miskolci városvezetés a miniszterelnök azon kijelentésével, hogy a hiányszakmákban ukrán vendégmunkásokat kell alkalmazni, miközben a magyar fiatalokat külföldre kényszerülnek? Az elvándorolt miskolci lakosság ingatlanjaira kivetett adó után egyáltalán szándékában áll-e visszahozni városunkba a szakképzett helyi munkaerőt, vagy kifejezetten örül annak, hogy az elnéptelenedés által megoldódik a munkanélküliség kérdése? Milyen garanciát lát arra, hogy a városunkban megtelepedett multik nem követik társaik példáját, amellyel kilátástalan helyzetbe sodornák a miskolciakat?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mit jelent a tantrikus érintés?
Maga a tantrikus érintés egy modern kifejezés, hiszen ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy “felszabadulás a kiterjedés által”. Sok ember van a Földön, …