2024. 02. 20. kedd

Aladár, Álmos
1 EUR 388 HUF
1 GBP 453 HUF

Újabb LMP-s siker: eggyel kevesebb kiskapu az új közbeszerzési törvényben

Az LMP módosító javaslatának átvételével a kormánypártok hétfőn elálltak attól a szándékuktól, hogy a Közbeszerzések Tanácsa helyébe lépő új Közbeszerzési Hatóságot a kormány alá rendeljék. A befogadott LMP-s javaslat hatására a közbeszerzési viták rendezése pártatlanabbá és elfogulatlanabbá válik.

Scheiring Gábor és Schiffer András LMP-s képviselők hetekkel korábban benyújtott módosító javaslatukban ( http://www.parlament.hu/irom39/03502/03502-0018.pdf) azt kezdeményezték, hogy a leendő Hatóságot az Országgyűlés ellenőrizze. Ezt akkor még a kormánytöbbség nem tartotta fontosnak. Pedig ha valahol kiemelt jelentősége van a kormánytól való teljes intézményi függetlenségnek, akkor az a közbeszerzési tevékenység hatósági ellenőrzése. Közbeszerzést ugyanis a legnagyobb mértékben a kormánynak alárendelt költségvetési szervek folytatnak le. Ezért egy kormányhivatalként működő közbeszerzési hatóság létrehozását az LMP elfogadhatatlannak tartotta, mert így éppen azok feladata lett volna a visszaélések kiszűrése, akik zsebét a visszaélések vastagíthatják. Az LMP számára eddig is evidens volt, hogy közbeszerzéssel kapcsolatos jogvitákban elfogulatlanul és pártatlanul csak olyan szerv tud eljárni, amely nem a kormány irányítása alá tartozik.

Az Alkotmányügyi bizottság hétfői zárószavazás előtti módosító javaslata átvette az LMP-s képviselők módosítóját, így eggyel kevesebb lesz a
korrupciós kiskapu az új közbeszerzési törvényben. Sajnálatos azonban, az LMP többi javaslatát még záró szavazás után sem vette figyelembe a kormány, így nem javul érdemben a magyar kkv-k, a zöld vállalkozások és a mozgáskorlátozottak helyzete. Jelentősen romlik az átláthatóság is, ezért az LMP a zárószavazáson nem támogatta a közbeszerzési törvényt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mit jelent a tantrikus érintés?
Maga a tantrikus érintés egy modern kifejezés, hiszen ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy “felszabadulás a kiterjedés által”. Sok ember van a Földön, …