2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Trump veresége és a rendkívüli állapot bevezetésének gondolata

A Fehér Házban pénteken szóba került, hogy az Egyesült Államokban esetleg rendkívüli állapotot hirdessenek ki Trump hatalmon maradása céljából – jelentette az AFP francia hírügynökség vasárnap este.

Noha Twitter oldalán a leköszönő elnök cáfolta, hogy ilyen terv szóba került volna, Mitt Romney republikánus szenátor a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy egy ilyen lépés „nem vezetne sehová”.

Egy hónappal Joe Biden megválasztott elnök beiktatása előtt Donald Trump újult erővel próbál úrrá lenni választási vereségén. Értésre adta, hogy a nagyválasztói testület döntése dacára is magát tekinti az USA megválasztott elnökének. Legeltökéltebb hívei december eleje óta javasolják Trumpnak, hogy ruházza a hadseregre a végrehajtó és a bírói hatalmat, a katonák pedig majd írjanak ki új elnökválasztást – jelentette az AFP.

Amerikában a II. világháború óta nem hirdettek ki hadiállapotot. Az új keletű elképzelés minden bizonnyal zátonyra futna a kongresszusban, hiszen felhatalmazása nélkül alkotmányosan nem lehetne meglépni.

Megfigyelők szerint a rendkívüli állapot kihirdetése puccsal érne fel, tekintettel arra, hogy november 3-án Joe Bident választották az USA elnökévé, december 14-én pedig az elektori testület 306:232 arányban Bident nyilvánította az ország megválasztott elnökévé. Egy ilyen lépés nem csak alkotmányos válságot idézne elő az Egyesült Államokban, hanem polgárháborús helyzet kialakulásához is vezethetne, annak minden lehetséges kihatásával a nemzetközi biztonságra nézve. Egy ilyen felfordulás sehol a világon nem áll a békeszerető emberek érdekében – fűzte hozzá a Magyar Békekör.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…