2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Tovább zajlik a szegényüldözés – Lázár polgármester szégyentáblája

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Hódmezővásárhely polgármestere szégyenlistát hozott nyilvánosságra az általa érdemtelennek bélyegzett szegényekről. Az LMP határozottan elutasítja a rászoruló állampolgárok pellengérre állítását. Ez az eljárás nem csak súlyos morális és politikai aggályokat vet fel, hanem adatvédelmi és személyiségi jogokat is sért.  Lázár János akciója a szegényellenes politika magasiskolája.

A lista azoknak a segélyre jogosult polgároknak a nevét és születési dátumát tartalmazza, akik a városvezetés szerint nem működtek együtt a szociális osztállyal, azaz „nem vették át az ebédjegyet”, vagy „nem vállalták a felajánlott közcélú munkát”. Csakhogy sok mindentől függhet, hogy valaki miért nem vesz igénybe egy szolgáltatást. Nem biztos, hogy érdemtelenségről van szó: sok esetben a rossz egészségi állapot, az információhiány vagy a segélyhez folyamodással járó megbélyegzéstől való félelem az ok. Továbbá számos kutatás bizonyította, hogy a közmunkaprogramok nem alkalmasak arra, hogy az abban résztvevőket visszajuttassák a munka világába, így a közmunkában való részvétel kikényszerítése nem feltétlenül szolgálja a munkanélküliség csökkentését.

A politikában a szegényeket megbélyegző fordulat az előző kormány által indított Út a munkához programmal és az egy család egy segélyezett elvvel kezdődött, majd a Fidesz-KDNP kormány esélymegvonó politikájával folytatódott: a minimálbér megadóztatásával, a szegényellenes büntetőpolitikai fordulattal vagy a családi pótlék korlátozásával. Lázár János szégyenlistája ebbe a sorba illeszkedik. A lista félrevezető, manipulatív, egymás ellen fordítja a polgárokat és bizalmatlanságot szül az állami szociális szolgáltatásokkal szemben. A szégyenlista megnehezíti a rászorulók talpra állását, akik így munka és közösségi segítség hiányában féllegális csatornákon keresztül kénytelenek megoldani megélhetési problémáikat.

A szociális juttatásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést törvények szabályozzák. Ha Lázár polgármester úr gyanúja az, hogy Hódmezővásárhelyen olyan emberek is hozzájutnak szociális segélyhez, akik nem jogosultak rá, akkor vizsgálja felül az általa vezetett osztály munkáját.  Lázár ezzel az akcióval egy dolgot ér el: megszégyeníti és meghurcolja azokat, akik amúgy is a társadalom perifériáján élnek. Az LMP felszólítja Lázár Jánost, hogy vonja vissza a szégyenlistát és hagyjon fel a szegényellenes hangulatkeltéssel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek