2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Tovább tart a Szivárvány ovi kálváriája Miskolcon

Az új óvodai tanévet is”albérletben” kezdhetik meg a lassan másfél éve felújítás alatt álló intézménybe járó gyerekek.
Hiteltelen és szavahihetetlen a városvezetés, hiszen az új óvodai tanév kezdetére sem sikerült felújítani a miskolci Szivárvány óvodát. Normális esetben 6-7 hónap elegendő ahhoz, hogy végezzenek egy ilyen beruházással, Miskolcon azonban tavaly április óta kénytelenek az intézmény óvodásai a Könyves Kálmán Általános Iskolában, albérletben meghúzniuk magukat, s az új tanévet is ott kell kezdeniük. Minderről Bartha György szocialista önkormányzati képviselő (jobbra), illetve Szihalmi Péter, az MSZP miskolci alelnöke (középen) beszélt csütörtökön, az óvoda épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón. Dr. Varga László országgyűlési képviselő ugyanakkor azt mondta, a Szivárvány óvoda ügye korántsem egyedi, más miskolci óvodában sem sikerült a nyári szünet alatt elvégezni a szükséges felújításokat.

Mint ismert, 2010 tavaszán – még az előző, szocialista városvezetés – 100 millió forintot nyert az említett óvoda külső és belső felújítására. Az önkormányzati választások után hivatalba lépő fideszes városvezetésnek azonban másfél évre volt szüksége ahhoz, hogy elindítsa a tényleges munkát: 2012. április 1-jén költöztek át az ovisok a közeli Könyves Kálmán Általános Iskolába, akkor vonult fel az elsőként kiválasztott kivitelező az építkezési területre. A befejezés várható időpontjaként először 2012. augusztus 20-át jelölték meg, ám sem ezt, sem az összes többi új határidőt (2012 ősze, 2012. december 31., 2013. március 20.) nem sikerült tartani. Közben „elfogyasztottak” két kivitelezőt, jelenleg a Miskolci Közintézmény-működtető Központ próbálja befejezni a beruházást. Legutóbb augusztus 31-re ígérték az átadást, ám a helyzetkép alapján nagyon úgy fest, az sem lesz tartható: a szülőkkel például azt tudatták, szeptember 15-én költözhetnek be a gyerekek a felújított intézménybe.

Mindez azért szörnyű, mert az új óvodai tanévet is a Könyves Kálmán Általános Iskolában kijelölt ideiglenes „albérletben” kezdik meg az ovisok. Ez a helyzet – mondani sem kell – senkinek sem jó, sem az ovisoknak, sem az iskolás gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem a szülőknek. A szocialista politikusok – akik megköszönték a pedagógusoknak, hogy a körülmények ellenére is magas színvonalú munkát végeztek – üzentek is a fideszes városvezetésnek, tudakolva, „meddig szórakoznak még a gyerekekkel, szülőkkel?” Kérdezték azt is, hogy a felújításra 2010-ben elnyert, ám azóta az értékéből nyilván jó sokat vesztő 100 millió forintos pályázati forrást mennyivel kellett, kell kiegészíteni ahhoz, hogy befejezhessék végre a beruházást?

Dr. Varga László a Szivárvány óvoda ügyének apropóján azt mondta: az MSZP ugyan jó előre szólt, hogy az oktatási intézmények nyári szünetében végeztessék el az iskolák, óvodák legfontosabb állagmegóvó felújítását, a városvezetésnek azonban ezt nagyon sok esetben nem sikerült megoldania. Példaként a Kassai úti óvodát hozta fel, ahol vakolatomlás miatt idén tavasszal lezárták az egyik csoportszobát. A nyári szünetben azonban semmit sem csináltak az épülettel, a gyerekek augusztus 20-a után ugyanúgy nem használhatják a helyiséget, mint tavasszal, nyár elején. „Korábban azt hangoztatta a városvezetés, hogy felmérik, hol, mit kell tenni. De hiába, ha úgyse csinálják meg. Néhány nap még maradt ahhoz, hogy az intézmények teljes kapacitással üzemeljenek, addig mindenképpen hozzá kellene látni a felújításokhoz, ha ez eddig már nem sikerült” – mondta a képviselő.

Forrás: északonline

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek