2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Tokaj: a világörökség, ami 100 százalék magyar

Tizennyolc év egy ember életében nagy idő, egy állam életében viszont rettentően kevés, történelmi léptékkel mérve szinte elhanyagolható. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a lombikban fogant Szlovákia laboratóriumi körülmények között próbál magának állami jelképeket, történelmet, hagyományokat gyártani.
Ha pedig a kreativitás elfogy, megnézi, mit rejt az ezeréves „szomszéd” igaz történelme, s mint élősködő rovar, úgy teszi magáévá annak értékeit. S lesz a magyar népdal szlovák himnusz, a magyar hármashalom szlovák címer, a szlovák bor pedig tokaji. Mert jól csengő borvidékük még nincs, s ha már az állami szintű tradíciórablás eddig is sikeresen működött, miért ne akarnának maguknak egy minőségi magyart.

Hogy komolyan gondolják a tokaji borvidék újabb, józan ésszel fel nem fogható importálását, jelzi, hogy hétfőn a Szlovák Szabadalmi Hivatal bejegyeztette az Európai Unióban a „Tokaj Szőlészeti Térség” termékleírását. Ezúttal azonban hiba csúszott a számításba, ugyanis a szabadalmi hivatal nem egyeztetett akciójáról a szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, amely pedig jó úton haladt afelé, hogy a kijelölt határidőig, vagyis év végéig teljesítse az eredeti „Tokaji” előállításának feltételét, ami nem más, mint a magyar féllel való megegyezés.

Vagyis ha a szlovákok nem akarták volna idő előtt rátenni kezüket ismét történelmi borvidékünkre, akkor a magyar kormány szép csendben megegyezett volna Szlovákiával a Tokaj név használatáról…

Most, hogy mohó szomszédjaink elszalasztották a Fidesz-kormány szolgalelkűségében rejlő történelmi lehetőséget, a magyar diplomácia kap egy újabb esélyt, hogy bebizonyítsa, Tokajt a magyar nemzet elidegeníthetetlen részének tekinti. Ehhez pedig az Orbán-kormánynak nem kell mást tennie, mint az Európai Bíróságon megtámadnia a jogalap nélküli bejegyzést, s egyszer s mindenkorra a lombikbébi tudomására hozni, hogy hiába szerveznek szlovák EP-képviselők Brüsszelben Tokaji borkóstolást, bizony van a Kárpát-medencében számtalan olyan világörökség, ami száz százalékig magyar.

Szegedi Csanád EP-képviselő, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…