2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
A nemzetbiztonsági törvény módosítását kezdeményezi az LMP

Tiszta pénzt a kampányba!

Tiszta pénzt a kampányba!Az első javaslatok egyikeként nyújtotta be a Lehet Más a Politika képviselőcsoportja a kampányfinanszírozás átláthatóságát megteremtő törvényjavaslatát. A jelenlegi betarthatatlan és ellenőrizhetetlen szabályozás a korrupció melegágya, ezért az LMP a kampány bevételi és kiadási oldalán is korlátokat kíván felállítani.

A Transparency International és a Freedom House szakmai konszenzuson nyugvó javaslata egyszer már a parlament asztalára került, de az előző ciklus pártjai egymásra mutogatva végül elodázták az arról szóló döntést.

Az LMP frakciója első, szimbolikus intézkedéseként ismételten a parlament elé viszi a korrupció ellen küzdő civilszervezetek javaslatát azzal a módosítással, hogy a jelölő szervezetek és a jelöltek a választási kampányra országosan összesen legfeljebb 1 milliárd forintot fordíthatnak.

A javaslat 5 millió forintban korlátozza az egy jogi személy által egy választás során jelölő szervezetnek, vagy jelöltnek nyújtható kampánytámogatás összegét, és 2 millió forintban korlátozza a magánszemély által nyújtható támogatást. Mindkét rendelkezés célja annak a helyzetnek a megelőzése, hogy egy jogi vagy egy magánszemély meghatározó befolyást tudjon kampánytámogatásán keresztül vásárolni egy pártban.

A párt emellett kötelezővé tenné az általa már bevezetett nyílt kampányszámlát, melyen nyomon követhető a pártok összes kiadása és bevétele. A módosító javaslatban szerepel az is, hogy minden jelölő szervezetnek és független jelöltnek a választás eredményének jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját. A jelölő szervezetek és a független jelöltek beszámolóit pedig a kiterjesztett ellenőrzési jogkörrel bíró Állami Számvevőszék vizsgálná.

A Lehet Más a Politika az országgyűlési választási kampányban már példát mutatott. Most kiderülhet, hogy a többi parlamenti párt szerint is lehet-e más a kampányfinanszírozás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek