2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Szűcs Erika kérdezett, Török Dezső elnök válaszolt

Mire megy el 425 millió forint?
A megyei közgyűlés ma tárgyalta 2015-ös költségvetését. A Demokratikus Koalíció számára elfogadhatatlan, hogy a takarékosnak mondott költségvetésből az alapfeladatnak mondott fejlesztési  koordinációra a hivatalban kevesebb, mint 10% jut. A 174 milliós bérköltségből mindössze 20 millió, területfejlesztési szakmai konferenciákra 4 millió, miközben a szakmai lapnak nem tekinthető Kulcs és a közel két milliárdos pályázatot lebonyolító ügynökség támogatására 7 millió Ft- t szánnak. Hat gépkocsi 16 millióba kerül egy évben, majdnem 3 millió Ft darabonként. A költségvetés  takarékosnak mondott, de valójában nem a fejlesztéseket elősegítő munkát, hanem önmagát, azaz a szervezetet finanszírozza, azt viszont gálánsan.

Szűcs Erika
A Demokratikus Koalíció megyei képviselője


Közlemény – Török Dezső válasza a DK csütörtöki sajtótájékoztatójára

A megyei közgyűlés csütörtöki ülését követően Szűcs Erika (DK) képviselő: Mire megy el a 425 millió forint? – címmel tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy a költségvetés döntő többsége a hivatal működtetésére megy el, s csak kis része szolgálja a fő célt, a területfejlesztést. A tények azonban mást mutatnak.

A költségvetési kiadások 67 százaléka bér és járulék, 24 százaléka dologi, 7 százalék átadott pénz és 2 százaléka felhalmozási kiadás. Általános tartalék 3 millió forint, az elhasználódott eszközök pótlására 10 millió forintot kívánnak költeni.

„Az önkormányzati törvényben meghatározottaknak megfelelően tevékenységünk középpontjában a területfejlesztés, vidékfejlesztés és területrendezés áll. Ezt a célt szem előtt tartva tevékenykedik a közgyűlés és az önkormányzat hivatala. Tehát a hivatal működési költségeinek jelentős része is ezzel kapcsolatos. Ennek alátámasztására mondok egy példát. Számos területfejlesztési rendezvényen, egyeztetésen veszünk részt, amelynek költsége megjelenik a gépkocsi használatban, ezen keresztül a hivatal működési költségében”- magyarázta az összefüggéseket Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

„A konkrétan területfejlesztésre fordítható pénz nem jelenik meg a megyei önkormányzat költségvetésében, viszont a jelenlegi állás szerint a felhasználásáról az irányító hatóság és a közgyűlés együttes döntésben fog határozni. A magyar megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplén kapta a legtöbbet, 93 milliárd forintot és ehhez jön még Miskolc Megyei Jogú Város saját kerete. Ez nem kevés pénz. Ha a polgármesterek, önkormányzatok tettre készek, van bennük alkotási vágy, akkor ezek a települések fejlődni fognak a 2014-2020 közötti időszakban. Ehhez minden szakmai segítséget megadunk a számukra”- zárta a tájékoztatást Török Dezső.

– Csontos László sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek