2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Szél Bernadettet már megint megbüntették a rendőrök, de Hadházy Ákost nem

A hétfőn 17 órára, a budapesti Clark Ádám térre meghirdetett dudálós tüntetésen Szél Bernadett, független országgyűlési képviselőt már megint megbüntette a rendőrség.

A ma délután 17 órakor kezdődő „dudálós” tüntetésen Szél Bernadett, független országgyűlési képviselőt már megint megbüntette a rendőrség. Szél ezúttal  is lemondott képviselői mentelmi jogáról, így a rendőr feljelentette. Hadházy Ákos, szintén független országgyűlési képviselőt ezúttal nem büntették meg.

A Szél Bernadett közösségi oldalán látható videóban több probléma is felmerül a rendőri intézkedéssel kapcsolatban. A Clark Ádám téri körforgalomban, vagyis a Lánchíd budai hídfőjénél azért dudáltak többen, hogy ezzel tiltakozzanak – többek között – az embertelen kórházi ágyfelszabadítás ellen. Azért pont ott, hogy a Karmelita kolostor épületében, a dolgozószobájában a miniszterelnök is meghallja az elégedetlenséget.

A képviselővel szemben intézkedő rendőr ugyan udvarias volt, de nagy valószínűség szerint előre kioktatták, hogy mindenbe kössön bele, amibe csak lehet. Azon sem lehetne csodálkozni, ha fehér sapkája ellenére bűnügyi rendőr lenne – persze ez csak újságírói felvetés. Mindenesetre az eljáró rendőr megkérdezte Szél Bernadettről, hogy milyen doktor, valószínűleg azért, mert összevitatkozott a közeggel, hogy mihez van joga és méltánytalan a hatósági intézkedés vele szemben. Szél egyébként közgazdaságból doktorált, tehát nem jogász. Ettől függetlenül, mint képviselő, nyilván ért a joghoz. A fő probléma az, hogy a rendőr nem akarta elfogadni, hogy a véleménynyilvánítási szabadság előrébb való a közlekedést egyébként nem veszélyeztető hangadással. Szélék nem dudáltak, hanem hangosra állított készülékkel csaptak dallamos ricsajt. Várható volt, hogy a rendőr beleköt a képviselő kocsiban ülő munkatársába is, neki is elkérte a személyes okmányait és feltette a kérdést, hogy mi alapján tartózkodik közterületen. Bár ott ez nem hangzott el, a munkatársnő nem tartózkodott közterületen, hanem ameddig meg nem állították Szél Bernadett által vezetett autóban ült. Egyébként is a munkahelyére igyekezett és neki is alkotmányos alapjoga, hogy kifejezze véleményét. Azt is lehetett látni, hogy aki vélhetően nem az elégedetlensége okán tartózkodott a környéken, attól nem kérték el az okmányait, hogy miért van ott a közterületen. Legalábbis mi nem észleltünk ilyen akciót. Amikor Szél arról beszélt a rendőrnek, hogy most itt tiltakozik, de nemsokára a parlamentben az Isztambuli Egyezmény alá nem írása ellen, akkor láthatóan a közeg életében nem hallott erről a dokumentumról, sőt az is lehet, hogy nem csak az Isztambuli Egyezményről, de még Isztambulról sem, persze ez is csak a videó alapján újságírói megérzés.

Egy viszont biztos, az alkotmány garantálja a véleménynyilvánítás szabadságát, amit a rendőr be akart adni, hogy kormányrendelet szerint, stb… jó ha mindenki tudja, hogy magasabb rendű jogszabályt, jogosítványt alacsonyabb rendűvel nem lehet felülírni, ha nem így volna, akkor a maradék jogállamiság is elveszne.

Kertész Z István/kép: Szél Bernadett fb. oldala

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek