2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Szél Bernadett a felesleges kórházi ágyakról

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő szerint nincsenek fölösleges kórházi ágyak, aki ilyet állít, az hazudik.

Szél Bernadett végigszámolt két kormányzati mítoszt, és számokkal bizonyította, hogy se felesleges kórházi ágyak nincsenek, se az a kormányzati állítás nem igaz, miszerint csak két százaléknyi beteget kell ezekről kirakni.

–Utánanéztem az adatoknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján és még mielőtt a kormány nekiesne a “fölösleges” kórházi ágyaknak és még jobban megvágná az egészségügyet, mutatom, hogy mennyire nincsenek “fölösleges ágyak” a rendszerben.

A 2020 februári jelentés szerint a fekvőbeteg ágyszám összesen 67 543. Az ágykihasználás 78,6 százalékos, vagyis messze nagyobb, mint a kormány által említett 66 százalék. Ráadásul ezen belül vannak aktív és krónikus ágyak. Az aktív ágyak kihasználtsága 71,7, a krónikusoké pedig 85,5 százalék. Konkrét kórházak szintjére lebontva ugyanez a helyzet. A kórházkiürítések kapcsán négy kórház vagy intézet neve szerepelt sokat.  Elsőként említeném, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet, ahol az ágykihasználtság 88,8 százalékos volt, ebből a krónikus ágyaké 92,5 (!) százalékos.  Csak megjegyzem, hogy innen rúgták ki a kiváló és méltán szeretett igazgatót, mert nem dobta ki elég gyorsan a betegeket. Szintén figyelemre méltók a Szent Margit Kórház ugyanezen adatai: 83,5 és 93 százalék, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 79,4 és 86 százalék és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 76,8 és 86,4 százalékos ágy-kihasználtsági adatai.

Egyszerűen totális hazugság, amit a kormány mond. A 66 százalékos ágykihasználtság a valóságban 79 százalék, a botrányok által érintett krónikus ágyak ráadásul 85-90 százalék feletti kihasználtsággal működnek.

Mindeközben a kormány fűnyíróelvszerű módszert alkalmazott: minden kórházat ugyanolyan arányú kiürítésre kötelezett. Ezeket a 85-90 százalékos telítettségű kórházi osztályokat kellett pár nap alatt a felére csökkenteni! Ebből adódtak a brutálisan embertelen esetek, amikor kórházigazgatók tagadták meg emberiességi okokból a miniszteri ukázt. cserébe felmentést kaptak érte.

Akkor most nézzük a másik legendát, amely szerint a kórházaknak igazából csak 2 százaléknyi ágyat kellett “felszabadítaniuk”. Hogy jött ki ez a kormányzatnak? Hát úgy, hogy szerintük az ágyak 66 százalékos kihasználtsággal működnek, vagyis eleve 34 százalékuk üres (már tudjuk, hogy ez a 66-os százalék érték valójában minimum 79) és ehhez jön az elhalasztott műtétek miatti 24 százalékos ágyfelszabadulás. Amikor tehát a kórházak miniszteri utasításba kapták, hogy szabadítsák fel az ágyak 60 százalékát, 58 százalék szerintük már üres is volt.

Több gond is van ezzel a levezetéssel. Emlékszünk, április 19-ig végül nem 60, hanem az ágyak 50 százalékát kellett kiüríteni — úgy, hogy a miniszter szavai szerint ekkor már 58 százalékuk üres volt. Ha 58 százalék üres, akkor az utasítás szerint mit is kell 50 százalékban kiüríteni? És ha a miniszteri utasítás idején már 58 százalék üres volt, akkor miért csökkentették menetközben mégis 60-ról 50 százaléknyira az elvárt ágyszám szabaddá tételt? A megfejtés nyilván az, hogy ez egy átlag, és intézményről intézményre változik az ágykihasználtság. De átlagos százalék-értékekkel dobálózni minden szempontból rossz: hiszen emberéletekről van szó és ha csak egy ember élete is tragédiába torkollik egy ilyen átgondolatlan kormányzati döntés miatt, az teljességgel elfogadhatatlan — és hozzáteszem nem csak egy ilyen ember van.

Aki pedig tanulmányozná a számokat, itt találja:

http://neak.gov.hu/…/gyogyito_megel…/fekvobeteg_adatok.html…

–       fejtette ki a közösségi oldalán a kórházi ágyakkal kapcsolatos, számszakilag is alátámasztott véleményét Szél Bernadett

Kertész Z István/kép Szél Bernadett fb. oldala

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …