2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Szakmaiatlan, igazságtalan: 20 ezer diákot zárhatnak ki a felsőoktatásból

A Jobbik szerint sokatmondó és elszomorító lenyomatai az Orbán-kormány oktatási stratégiájának azok a legfrissebb adatok, amelyek szerint, ha már idén kötelező lett volna a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez, 19 ezernél is több diák – a jelentkezők harmada – nem kezdhetné meg a tanulmányait. Vészjósló, hogy például a pedagógusképzésben résztvevők közel fele kiszorulna a felsőoktatásból a rendelet hatálybalépésével. Ez a drasztikus hallgatószám-csökkenés a katasztrófa szélére juttatja jövőre a magyar felsőoktatást, egyetemeket, főiskolákat lehetetlenít el.

A Jobbik számára a minőségi felsőoktatás kulcsfontosságú kérdés, egyetértünk azzal, hogy a felsőoktatásba való bekerülés megkövetel egy bizonyos tudásszintet, melynek a nyelvismeretben is meg kell nyilvánulnia, azonban a követelmények állítása előtt elengedhetetlen a szükséges feltételek biztosítása is. Éppen ezért felháborító, hogy a Fidesz érdemi intézkedéseket nem tett e téren. Jelenleg a magyar közoktatási intézmények jelentős része képtelen biztosítani a diákok számára a hatékony nyelvtanuláshoz szükséges alapfeltételeket, ezért elfogadhatatlan a kormány nyelvvizsga-követelményének jövő évi bevezetése.

A magyar nyelvoktatás alapjaival vannak gondok, sürgős reformokra van szükség, melyek megvalósítására a Jobbik határozott elképzelésekkel, reformcsomaggal rendelkezik. Csak a nyelvoktatási reformok után állíthat egy felelős kormány többletkövetelményeket a felvételiző diákok elé, ezért a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy halassza el a 2020-as hatálybalépését annak a kormányrendeletnek, amely követelményként állítja a középfokú nyelvvizsgát a felsőoktatásba való bejutáshoz.

Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum