2021. 07. 29. csütörtök

Márta, Flóra
1 EUR 358 HUF
1 GBP 421 HUF

START: kapva kapott Amerika az orosz ajánlaton

A Trump adminisztráció kedden kapva kapott azon az orosz ajánlaton, hogy a nukleáris arzenál egy éves befagyasztásának vállalásával egy évre meghosszabbítsák a hadászati atomfegyverek korlátozásáról (START) februárban lejáró egyezményt – jelentette a Magyar Békekör szerdán Washingtonból.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő közölte, hogy Washington kész azonnal tárgyalóasztalhoz ülni egy ellenőrizhető megállapodás véglegesítése érdekében.

Az orosz javaslat arról szól, hogy a két atomnagyhatalom egy évre leállítsa atomfegyver készletének bővítését, egyidejűleg egy évvel meghosszabbítsa a 2010-ben kötött, február 5-én lejáró START-egyezményt, ezzel pedig időt adjon magának a START további meghosszabbításához. Moszkva mindezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az Egyesült Államok nem áll elő további követelésekkel.

Az amerikai fél eddig elutasította a START akár egyetlen évre szóló meghosszabbítását is. A hirtelen változást megfigyelők annak tulajdonítják, hogy Donald Trump jó pontot akar szerezni magának az elnökválasztás küszöbén, tekintettel arra is, hogy ellenfele, Biden kampányában hajlandóságot mutatott a START egyezmény meghosszabbítására.

A Wall Street Journal értesülése szerint a megállapodást néhány napon belül nyélbe üthetik.

A Magyar Békekör megjegyezte: a START egyezményt a hadászati egyensúly „aranyszabályaként” tartják számon. Alapvető fontosságú szerződés a két atomnagyhatalom kompromisszumkeresése, vitáinak politikai rendezése szempontjából.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Judy hálás a sorsnak, hogy lánya nem mindenben ütött rá. Az egyik ilyen az alkatuk, igaz újabban Judynak sincs gondja a megjelenésével, hiszen egy tud…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum