2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Rossz precedens Gyulán – bárkit elvihet a véleménye miatt a rendőrség?

Gyulán szerda éjjel hatkor verték fel álmából Csóka-Szűcs Jánost a rendőrök, akik azt állították, hogy rémhírterjesztést követett el.

Azonban előtte még házkutatási paranccsal felforgattak mindent és lefoglalták a gyanúsított telefonját valamint a számítógépét. A gyanúsítottat beszállították a helyi rendőrkapitányságra és ott majdnem négy óra hosszat benn tartották. A rendőrök az előállítás okaként a rémhírterjesztést jelölték meg, noha Csóka-Szűcs János ezt a cselekményt nem valósította meg. Ezt már előre tudni lehetett volna, de valakik a hatóságnál nagyon teljesíteni akartak. Csóka-Szűcs „bűne” csupán annyi volt, hogy a „Gyulai cenzúra mentes csevegő” Facebook csoportban népszerűsítette a budapesti Clark Ádám téri dudálós tüntetést és megírta az embertelen ágyfelszabadítással kapcsolatban, hogy a helyi kórházban is 1170 ágyat ürítettek le, ami valóban rémisztő adat de igaz.

Csókát akkor engedték el, amikor arra kérdeztek rá a rendőrök, hogy kit értesíthetnek telefonon, mire ő a Momentum két európai képviselőjét: Donáth Annát és Cseh Katalint nevezte meg.

Viszont a mozgáskorlátozott embert nem vitte a rendőrség autóval haza, még azután sem, amikor megtudták, hogy senki nem tud érte jönni.

Csóka-Szűcs panaszt emelt az eljárás ellen, sőt később az ügyészség is úgy foglalt állást, hogy nem követett el bűncselekményt.

Most sokakban felmerül a kérdés, hogy ki adott parancsot erre az intézkedésre és a rendőrök vajon miért voltak ennyire túlbuzgók?

Egy biztos, hogy az a rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy egyes vélemények, amelyek megnehezítik a járványveszély elhárításával kapcsolatos intézkedéseket vagy valós dolgokat rossz színben tüntet fel, az egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható – nagyon sokféleképpen értelmezhető. Ez ebből az esetből is látható. Vajon lemond valaki emiatt a gyulai vagy a megyei rendőrségen?

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek