2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Pintér Sándornak ígérgetésből ötös

A „két hét alatt rendet teszünk” már szállóigévé vált, a rendnek azonban nem sok jelét látjuk. Ahogy vidéken, úgy Budapesten sem javult, sőt, romlott a közbiztonság, ezt pedig statisztikai adatok is alátámasztják. A Belügyminisztérium Statisztikai Osztályáról kikért kimutatásból ugyanis kiderül, hogy Budapesten a regisztrált bűncselekmények száma a tavalyi évhez képest átlagban közel öt százalékkal nőtt. A személy elleni bűntettek néhány kerületben 18-25%, de van olyan, ahol 50, vagy akár 70%-os növekedést mutatnak, ettől megdöbbentőbb adat pedig a vagyon elleni bűncselekmények számának emelkedése. Itt ugyanis már olyan kerület is előfordul, ahol háromszor több ilyen típusú cselekmény történt, mint 2010-ben.

Ezek az adatok csupán a regisztrált bűncselekményeket tartalmazzák, azonban sok olyan eset is van – leginkább lopások – amikor az áldozat nem tesz bejelentést, vagy éppen a rendőrségen beszélik le a feljelentésről, mondván, úgysem lesz meg az elkövető.

Ezen számok alapján is elmondható tehát, hogy a „két hét alatt rendet teszünk” Budapesten sem vált valóra. Emiatt kétségeink vannak a tekintetben, hogy Pintér Sándor bejelentése, miszerint több járőr lesz Budapest utcáin, megvalósul-e, vagy ez megint csak egy újabb üres ígéret.

A fővárosi Jobbik korábban is hangot adott azon véleményének, hogy a budapestiek biztonsága érdekében feltétlenül szükség lenne a nagyobb rendőri jelenlétre az utcákon, hiszen már fényes nappal is kirabolnak, megtámadnak járókelőket. A javaslatunkra létrejött Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság soron következő ülésén ismét javasolni fogom többek között a fővárosi aluljárók 24 órás védelmét is – különös tekintettel a Nyugati térre –, a közbiztonsági helyzet ugyanis ezeken a helyeken kritikus.

A belügyminiszter ígéretét pedig minden lehetséges fórumon számon fogjuk kérni, továbbá munkálkodni fogunk azért, hogy meg is valósuljon, és a fővárosi emberek biztonságban érezzék magukat.

Czeglédi János, a Jobbik fővárosi képviselője, a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek