2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Paradicsomból lett iskolatej Miskolcon

A szocialisták szerint zöldségeket áldoznak be az intézmények az óvodai tejadag biztosításáért. Április 1-je óta a heti öt alkalom helyett immár csak háromszor kapnak tejet, vagy tejes italt a miskolci óvodások. Mindez azért van, mert a miskolci önkormányzat megszüntette az iskolatej-program támogatását (20 millió forintot spórolva ezzel), így az intézményeknek saját költségvetésükből kellene kigazdálkodniuk a napi egy pohár tejet. Ezt nem tudják megoldani. Az önkormányzat MSZP-frakciója az áprilisi közgyűlésen azt kérte, hogy sürgősséggel tárgyalja meg a testület előterjesztésüket, melyben javasolják, hogy más forrásokból, de továbbra is folytatódjék a program. Akkor az előterjesztést a fideszes többség nem vette napirendre. Most, a május 12-i közgyűlésen az MSZP rendes előterjesztésként tárgyalná az ügyet. Javaslatuk szerint a program folytatásához szükséges forrást június 1-jétől kellene biztosítania az önkormányzatnak: a most már csak 12 millió forintos önrészt a tartalékalap terhére javasolják előteremteni.

Mint arról keddi tájékoztatóján az MSZP-frakció két tagja, Tompa Sándor  és Földesi Norbert beszámolt, az intézmények 230 forintot költhetnek az óvodások étkeztetésére. Ebből 150 forint jut az ebédre, 40 a tízóraira, s ugyancsak 40 az uzsonnára. Miközben ma már gyakorlatilag dupla annyit kell a cukorért fizetni, mint egy fél évvel ezelőtt, s a benzin és a gázolaj ára is folyamatosan emelkedik, addig az óvodáknak ebből a változatlanul maradt összegből kell kigazdálkodniuk pluszban azt a tejadagot, ami korábban ezen felül járt a gyerekeknek. Nem véletlen, hogy csak heti három alkalommal tudnak a gyerekeknek tejet, vagy tejes italt adni, Földesi Norbert szerint gyakran úgy, hogy emiatt zöldségek, például paradicsom marad ki az étrendből.

Mostani előterjesztésükben azt javasolják, hogy a tartalékalap terhére finanszírozza meg a város azt a 12 milliót, amivel a programot folytatni lehet. „Ha javaslatunkat a fideszes többség leszavazza, a következő közgyűlésen is benyújtjuk azt. Igazságtalannak tartjuk ugyanis, hogy egy 45 milliárd forintos költségvetésű város a gyerekeken spóroljon. Azt pedig egyszerűen nem hisszük el, hogy ne lehessen erre a célra 12 milliót előkeríteni” – jelentette ki Földesi Norbert,- írja az eszakonline.hu.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…