2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Palesztin-zsidó tüntetés Izraelben a békés együttélésért

Sok ezer zsidó és palesztin tüntetett szombat este Izrael több nagyvárosában a békéért, a palesztinok és a zsidók békés együttélésének útjában álló zsidó és palesztin szélsőségesek ellen – jelentette a Magyar Békekör vasárnap.

„Közös otthonunk ez a föld”, „Válaszunk a jobboldalnak: Izrael és Palesztina” – skandálta a Rabin térről a Habima színház elé vonult tömeg Tel-Avivban. „Ha az elmúlt két hét nehéz is volt neked, ha kétségbeesést éreztél is, akkor most láthatod, hogy itt vagyunk, és azt mondjuk, ne kétségbe ess, hanem szervezkedj” – mondta a tömeghez intézett beszédében Itamar Avnery, a tüntetést rendező Együtt vagyunk (Omdim Beyachad) szervezet vezetője.

„Túszai vagyunk a szélsőségeseknek. Kétségbeesetten ülünk, és nézzük, hogyan válnak célponttá az emberek! Hogyan védik testükkel gyermekeiket az anyák az utca kövén, hogyan omlanak össze kártyavárként többszintes épületek, és tűnnek el szempillantás alatt egész családok” – mondta a tüntetésen elhangzott beszédében David Grossman író, akinek katona fiát 2006-ban megölték a második libanoni háborúban.

Sally Abed, az Együtt vagyunk szervezet másik vezetője így szólt a tömeghez: „Sally vagyok, Izrael palesztin állampolgára. Nem vagyok hajlandó tudomásul venni az intézményi diszkrimináció, a rendőri erőszak és a politikai letartóztatások gyakorlatát. Nem vagyok hajlandó másod osztályú állampolgár lenni, és eltűrni egy rasszista kormányt, mely életünket fenyegeti egy gazdasági és telepes elit érdekében. Ennek a kormánynak (Netanjahu kormányának) nem áll érdekében a mi érdekeinket szolgálni. Araboknak és zsidóknak együtt kell munkálkodniuk egy igazságosabb társadalom megteremtésén”.

Ayman Odeh, az izraeli parlamentben képviselt Arab Közös Lista nevű párt elnöke reményt ébresztőnek nevezte a békés együttélésért rendezett tüntetést. „Az emberek sötétségről beszélnek, mely az országra telepszik. Én viszont fényt látok, erős fényt. Önök azok, akik fényt visznek a sötétségbe, arabok és zsidók együtt. Két nemzet van itt. Mindkettőnek joga van az önrendelkezéshez. Mindkettő megérdemli a békét és az egyenlőséget. Tiszteletben tartjuk a zsidók nemzeti identitását és az arabok nemzeti identitását, mindkét nemzetet tiszteljük. Van egy utunk előre.”

Yonatan Hafetz, a Béke magjai (Seeds of Peace) szervezet képviselője kijelentette: a harc két szélsőség között, a Hamas és a jobboldali izraeli kormány között folyik, és indulatokat korbácsol fel mindkét oldalon. Ezzel a szélsőséges politikával szemben létezik egy másik politika: a békés együttélés politikája. Mi azért jöttünk ide, hogy szolidaritásunkról biztosítsuk azokat, akik békében akarnak élni egymással.

A tel-avivi és a jaffai tüntetéseken két állami megoldást követeltek a békés jövőért.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…