2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Ózd polgármestere is kiáll az ápolók mellett

Az egészségügyben zajló negatív folyamatok hatványozottan éreztetik hatásukat Ózdon, ahol – Borsod megye egészéhez hasonlóan – az országos átlagnál jóval rosszabb a lakosság egészségi állapota. A város polgármestere szolidaritást vállal azokkal az ápolókkal, akik a nehéz körülmények ellenére is kitartanak az ózdiak gyógyítása mellett.
Az erről tartott tájékoztatón Janiczak Dávid elmondta, Ózdot fokozottan sújtja az egészségügyi szakdolgozók elvándorlása, és az utánpótlás hiánya. Mint fogalmazott, a kormányzatnak kötelessége megfelelő szakképzéssel, bérezéssel biztosítani az ápolók, szakdolgozók jelenlétét az egészségügyben. Az nem fordulhat elő, hogy a XXI. században a betegek ne jussanak hozzá a számukra legmegfelelőbb ellátáshoz, ugyanakkor a szakdolgozóktól sem várható el, hogy XX. századi bérezés mellett legyenek kénytelenek ellátni felelősségteljes munkájukat, fogalmazott.

A Jobbik három fő pontból álló határozati javaslatot nyújt be a Parlamentnek az ápolásügy rendezése érdekében: kezdeményezik az Országos Főápoló intézményének visszaállítását a szakma és a közigazgatás közötti együttműködés segítése érdekében, önálló egészségügyi tárcát állítanának fel ápolási főosztállyal, helyreállítva a szakma presztízsét, anyagi megbecsültségét, végül az egészségügyi szakképzést ágazati irányítás alá vonnák a megfelelő utánpótlás biztosítása érdekében. Mindezt Dr. Lukács László György, a párt országgyűlési képviselője mondta, aki azt is elárulta, nem véletlenül érkezett Ózdra, ugyanis havi önkéntes munkáját Ózdon és Miskolcon végezte egy otthoni szakápolást és hospice tevékenységet végző szolgáltatónál.

Szegedi Judit, a Jobbik Egészségügyi Kabinetének alelnöke a sajtótájékoztató zárásaként arra biztatott, aki tud, vegyen részt az ápolók május 12-re hirdetett demonstrációján, hogy a kormány ne tudja tovább a szőnyeg alá söpörni az egészségügy összeomlásával fenyegető, egyre súlyosbodó problémákat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…
Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…