2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Okos zebrát adtak át Miskolcon

Nagy forgalom, kétszer két sávos út, középen két oldalt villamossziget megállóval, és két sínpár a villamosnak – csak néhány az okok közül, amelyért Miskolcon okos zebrát helyeztek üzembe a Kiss Tábornok utca és a Kandó Kálmán utca kereszteződésében. A fejlesztés elsődleges célja a gyalogosok védelme, ezen keresztül a balesetek számának csökkentése, illetve megelőzése.

Mitől okos az okos zebra?

A SafeCross okos zebra mozgásérzékelő rendszerrel és messziről látható fényekkel figyelmezteti az autósokat az átkelő gyalogosokra. Először a szenzoros érzékelők észlelik a tényleges áthaladás szándékát. Ez után a vezérlő jelet ad az útburkolatba helyezett speciális LED-lámpáknak, amelyek a gyalogos átkelésénél villogással figyelmezteti a járművezetőt az áthaladó vagy áthaladni készülő gyalogosra. A kivitelezés költségét teljes egészében a Generali a Biztonságért Alapítvány biztosította bruttó 2.904.888 Ft. értékben.

A Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) egyik fő célkitűzése a baleset-megelőzés, a gyalogosok védelme. Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte. A KSH adatai szerint 2018 első felében 10%-kal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában. A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a láthatóság növelése az egyik legfontosabb kulcs a balesetek megelőzéséhez – mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője.

A korábbi években a GABA országszerte 25 helyen finanszírozta csúszásgátló útburkolat (living road) kialakítását, ennek folytatása a láthatóságot növelő, innovatív okos zebra, amely minimális fenntartási költséggel működtethető az önkormányzat részéről. A csúszásgátló útburkolatból az alapítvány kettőt is telepített Miskolcon: a Győri kapu úton (2013), és a Soltész Nagy Kálmán utcában (2015).

 

Novák Józsefné, a terület önkormányzati képviselője számokkal is alátámasztotta, miért került jó helyre az Okos zebra. – A helyszín Miskolcon a Kilián városrész északi és déli felét elválasztó, 2×2 sávos úton helyezkedik el, ahol kb. 10-10 ezren laknak az út mindkét oldalán. A közelben közintézmények, iskolák, óvodák találhatók, a déli oldal ráadásul városközponti rész, így különösen jelentős az északi és a déli rész közötti gyalogos mozgás. A csomópont közvetlen környezetében villamos,- és buszmegálló, üzemanyagtöltő állomás, és a lillafüredi kisvonat végállomása is megtalálható. Az átkelőhelyet döntően iskolás gyerekek és nyugdíjas korosztály használja, de a közösségi közlekedéssel, például villamossal a kisvonathoz érkező turisták szempontjából még turisztikailag is kiemelt ez a helyszín. A villamos megállóhelyen a le- és felszálló utasforgalom kb. 3200 fő, az autóbusz megállóhelyen 300-320 fő naponta. Ezen a gyalogátkelőhelyen naponta majd’ 25 ezer jármű halad át a 2012-es forgalomszámlálási adatok szerint, és számuk biztosan nőtt az elmúlt években. Az okos zebra kialakítását az is indokolja, hogy több könnyű és súlyos következményekkel járó baleset is történt az elmúlt időszakban ezen a gyalogátkelőhelyen – tette hozzá Novák Józsefné.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek