2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
OÉT: a munkáltatók szerint nem reális a 80.000 forintos minimálbér

OÉT: a munkáltatók szerint nem reális a 80.000 forintos minimálbér

OÉT: a munkáltatók szerint nem reális a 80.000 forintos minimálbérA munkáltatók álláspontja szerint nem reális a munkavállalók bruttó 80.000 forintos minimálbér-javaslata – mondta az oldal képviseletében Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára pénteken Budapesten az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén. Dávid Ferenc emlékeztetett: tavaly egy százalékos GDP-csökkenés mellett emelték 3,5 százalékkal, 69.000-ről 71.500 forintra a bruttó minimálbért. A munkavállalói oldal javaslata a minimálbér 80.000 forintra való emeléséről – hasonló 2010-re prognosztizált GDP-csökkenéssel – több mint 10 százalékos emelést jelentene, és ez a jelenlegi gazdasági helyzetben nem reális.

A munkáltatói és a munkavállalói oldal ugyanakkor egyetértett a kormányjavaslat alapelvével, amely szerint 2010-től csak az alacsony kereseti sávokban növekedne a bruttó kereset. Mindkét oldal korrektnek nevezte a kormány előterjesztését. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke hozzátette: a differenciálás igényét értik és szükség is van rá, de másként kell differenciálni.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára elmondta: az alacsony kereseti sávokat nem számszerűsítik, azonban a minimálbér kétszerese, vagy kicsivel afeletti keresetűek tartoznának ebbe a kategóriába. Az alacsonyabb kereseti sávokban a vállalkozások lehetőleg annyival növeljék a kereseteket, amennyivel a megállapodás szerint a minimálbér is nő – mondta Csizmár.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a tanácskozáson elmondta, hogy a munkavállalói oldal 2010. január elsejétől a minimálbér bruttó 80.000 forintra való felemelését javasolja a jelenlegi bruttó 71.500 forintról. A munkavállalók javaslata szerint a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) a legkisebb munkabér összegének 122 százaléka lenne.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek