2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nyílt levél Rogán Antalnak

Budapest V. kerülete polgármesterének
a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja vezetőjének

Polgármester Úr!
Nem lehetnek sikeresek azok a nemzetek, amelyek nem képesek szembenézni múltjukkal és abból levonni a tanulságot. Magyarország a II. Világháborúban és a magyarországi zsidóság elpusztításában játszott szerepét illetően a mai napig adós ezzel a szembenézéssel.

Történelmi tény: a német megszállást követően a magyar politikai vezetés és államigazgatás jelentős része kollaborált a nácikkal. A hazai zsidóság deportálása a magyar kormány tudtával és jóváhagyásával, a magyar államigazgatás és csendőrség aktív közreműködésével történt meg. A magyarországi jobboldal nagy többsége, benne az Ön pártja ezt a tényt tagadni, elleplezni igyekszik, a magyar államot és annak vezetőit hazug módon áldozatnak, és nem a valósághoz híven, bűnrészesnek tüntetve föl.

Ennek a hazugságnak, az Orbán-kormány embertelenségének szimbóluma a Szabadság térre tervezett emlékmű. Torz képet fest hazánk 1944-es kormányának a magyarországi zsidósággal szemben elkövetett gyalázatos bűneiről. Ezzel nem csak elhurcolt és elpusztított honfitársaink, hanem egész nemzetünk emlékét gyalázzák meg. Az a szobor nem csupán a múltról, hanem jelenünkről és gyermekeink jövőjéről is szól. Ha fölállítják, akkor sem fog sokáig ott állni: a tavasszal hivatalba lépő demokratikus kormány oda fogja szállíttatni, ahová való, a nagytétényi szoborparkba, a múlt többi relikviája közé.

Polgármester Úr!

Ön nem csak a kormányzó párt egyik vezető politikusa, hanem Belváros-Lipótváros polgármestere is. Ön ma az egyetlen ember, aki megakadályozhatja, hogy a Szabadság térre kerüljön az az építmény, amely a világháborús gyalázatnak állít emléket, nem pedig az áldozatoknak, egyúttal pedig enyhítheti pártjáról, kormányáról és saját magáról azt a jogos vádat, hogy a szélsőjobboldallal kollaborál. Felszólítom, térjen el ez egyszer a Fidesz és saját politikai gyakorlatától. Ne utólag magyarázzon majd egy, az emberi méltóságot súlyosan sértő döntést; tagadja meg a kormány kérését, és ne adjon engedélyt a szobor felállítására!

A döntés pehelykönnyű, a felelősség súlya óriási.

Köszönti:

Kerék-Bárczy Szabolcs
a DK elnökségének tagja
az MSZP—Együtt-PM—DK—Magyar Liberálisok Budapest 1. sz. választókerületi képviselő-jelöltje

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek