2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Nyílt levél Dr. Mengyi Rolandhoz

Tisztelt Dr. Mengyi Roland Úr! Ön a szerencsi újévi vállalkozói köszöntés kapcsán azt kérte a megjelent cégvezetőktől, írják meg, milyen segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy fejlődő pályára tudják állítani vállalkozásaikat.

Nos, legfőképp a kis- és középvállalkozásokra szabott pályázati lehetőségekben szenved a térség hiányt. Az érintett cégek többsége szolgáltatással foglalkozik, mégis a pályázatok nagy része a termelés bővítését célozták meg. Termelni viszont a kkv-k számára elérhetetlen, több tízmilliós gépek hiánya miatt lehetetlen, az azok beszerzésére kiírt pályázatokon a mikro- és kisvállalkozások tőke hiányában nem tudnak részt venni.

Az is érthetetlen, miért vannak kizárva a pályázati lehetőségek közül bizonyos megújuló nyersanyagokat felhasználó gyártási technológiák, például a brikett gyártás. Ez a technológia viszonylag könnyen elérhető, néhány millió forintos költséggel jól prosperáló kisüzem alakítható ki erre a termelési ágra. Azonban ez a tevékenység nem tartozik a pályázati leírásban a termelés fogalomkörébe.

Az is ellentmond a vállalkozások mihamarabbi felkarolásának, hogy bizonyos pályázatok tavaly július óta várják az elbírálást, a fejlesztések ezalatt állnak. Szükséges lenne, hogy a pályázatok és az elszámolási ciklus is 30 napos célon belül megtörténjen, máskülönben „befagy” a gazdaság.

Összességében szükség lenne olyan 1-10 millió forint közötti pályázati lehetőségekre, melyek könnyen elérhetőek az alacsony nettó árbevételű cégek számára is, valamint a szolgáltató szektort is támogató lehetőségekre, hogy akár egy pár fős családi vállalkozás is meg tudja valósítani elképzeléseit.

Ha a megyében működő vállalkozások mindegyike „csak” annyit tudna előre lépni, hogy mindenki felvegyen egyetlen új alkalmazottat, már jelentőset léptünk előre! Az elérendő cél természetesen ettől jóval nagyobb, de mindenképp el kell kezdeni a folyamatot!

Tisztelt Képviselő Úr! Amennyiben valóban fontos önöknek a kisvállalkozói szféra felemelése, kérem a fenti észrevételeket fontolja meg, és lehetőség szerint ne a kampányidőszakra tartsák vissza a pályázatok eredményeinek kihirdetését, mint azt furcsa módon a korábbiakban is tették!

Üdvözlettel,

Horváth Ádám, a Jobbik Szerencsi Szervezetének elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Területfejlesztési Bizottságának tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…