2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Nyílt levél a verespataki bánya ügyében

Jávor Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke nyílt levélben
fordult Kelemen Hunorhoz, Románia kulturális miniszteréhez a verespataki
bánya ügyében.

Tisztelt Miniszter Úr!

A legutóbbi személyes találkozónkon szóba került verespataki aranybánya terv ügyében fordulok Önhöz.

A természeti értékek mellett az emberiség kulturális örökségének kiemelkedő értékei az ókori és középkori bányászkodás fennmaradt emlékei, a római kori tárnák, épületmaradványok, továbbá a középkori épületek a világi és egyházi létesítmények, valamint ezek együttese. Mindezek közül kiemelt jelentőségűnek tartom Verespatak települést és a környező tájat, amely tudomásom szerint napjainkban nem élvez értékéhez, jelentőségéhez méltó nemzeti és nemzetközi védelmet.

A fenti értékeket megsemmisüléssel fenyegeti a gigantikus méretű arany- és ezüstbánya terve, amellyel szemben széleskörű tiltakozás bontakozott ki.

A Fenntartható fejlődés bizottság jogelődje az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottsága az elmúlt időszakban több alkalommal is tárgyalt a Román Törvényhozás illetékes partnerbizottságával arról, hogyan lehetne Verespatakot és térségét megóvni a bányászat, továbbá a cianidos ércfeldolgozással tervezett arany és ezüst kinyerés okozta károktól. Magyarország a cianidos ércfeldolgozás alkalmazását törvényben tiltotta meg. Úgy vélem, hogy amennyiben ez a technológia kerül alkalmazásra Verespatakon, ez igen jelentős mértékben veszélyezteti a térségben élő román és magyar lakosság egészségét, a tágabb térség ökoszisztémáját.

Magyarország, mint a 2011 első félévében az Európai Unió elnökségét ellátó tagállam, felelősséget érez Európa természeti értékei és évezredes kulturális öröksége iránt. Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnökeként arra kérem Miniszter urat, hogy tegyen kezdeményező lépéseket annak érdekében, hogy a verespataki térségben található értékek magas szintű védelme valósuljon meg. Ennek keretében megtörténhetne a műemléki védelem visszaállítása, és végső soron az UNESCO Világörökség Egyezmény szabályai szerinti védelmet élvezhetne a teljes együttes.

A Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottsága elnökeként különös felelősséget érzek a jövőt szolgáló és építő múltbéli értékek megóvása és a jelen embere életkörülményeinek jobbítása iránt.

Az általam vezetett bizottságnak a Román Törvényhozás szakbizottságával folytatott kapcsolatrendszerét is fel kívánom használni az ügy előremozdítása érdekében. A bizottságot a román fél 2011. első félévében meghívta Romániába, a meghívást tisztelettel elfogadtam, erre várhatólag 2011. második negyedévében kerülhet sor. Örömömre szolgálna, ha ez alkalommal Miniszter úrral ismét személyesen is találkozhatnék, és a javaslatomról közvetlenül is eszmecserét folytathatnánk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek