2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Nyílt levél a BAZ megyei Közgyűlés Elnökéhez

Török Dezső
BAZ megyei Közgyűlés Elnöke
Miskolc

Tisztelt Elnök Úr!

A testület decemberi közgyűlésén elfogadta éves munkatervét, amelyből Önök, a többségi FIDESZ frakció tudatosan kihagyta a megye közoktatási-köznevelési helyzetét bemutató szokásos tájékoztatót. A téma megtárgyalására vonatkozó módosító indítványomat indoklás nélkül leszavazták.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének levele azonban azt bizonyítja, hogy bármennyire is kellemetlen ez Önöknek, a közoktatással(közneveléssel) foglalkozni kell, hacsak nem úgy gondolják, hogy megyei fejlesztés oktatás nélkül is létezik.

Én nem ezt, hanem az ellenkezőjét gondolom, és a tájékozódásnak van hivatalos fogódzója is. A megye Kormányhivatala 2013 februárjában elkészítette  BAZ megye köznevelés fejlesztési tervét, amelyben részletesen bemutatta a tényleges helyzetet. Számos aggasztó adatot és folyamatot tárt fel, például az elvándorlás miatti alacsony kihasználtságot az oktatási intézmények többségében, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók rendkívül magas arányát általában és koncentrációjukat az állami intézményekben szemben az egyháziakkal, a mindennapos testnevelés szép álma és nem létező feltételeinek ellentmondását, az ifjúság és gyermekvédelmi feladatokat, iskolatitkári funkciókat végző, érdemi pedagógus segítők hiányát, jelezte alapvető oktatási eszközök jogszabályellenes hiányát-és most nem folytatom. Ugyanez a fejlesztési terv ugyanakkor kijelölte a köznevelés „optimalizációs”- azaz probléma megoldási- céljait, mutatóit és eljárásrendjét is. Eredményesség, hatékonyság, méltányosság- ez lenne a cél! Volna tehát mit megismerni és értékelni.

Megítélésem szerint, a megyei közgyűlés nem teheti meg, hogy némán asszisztál a kormányzat olyan intézkedéseihez, amelyek nyilvánvalóan veszélyeztetik a megye jövőjét, mert nem kezelik, hanem „elkezelik” a bajokat. Véleményem szerint az oktatásban most éppen „elkezelés” folyik, de állok elébe, hogy egy részletes előterjesztéssel meggyőzzenek az ellenkezőjéről. Ezúton tehát ismételten kezdeményezem, hogy elnök úr jogkörénél fogva gondoskodjon a téma napirendre tűzéséről és egy érdemi helyzetkép elkészültéről.

Tisztelettel,

Szűcs Erika      
Demokratikus Koalíció közgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek