2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nagy lépés a ciános technológia teljes betiltása felé

A Lehet Más a Politika üdvözli a cianidos bányászat európai szintű betiltását javasló EP állásfoglalást, melyet szerdán nagy többséggel szavaztak meg.  Ezzel a döntéssel az LMP tavalyi kezdeményezése érte el célját. A határozat révén tagállamok elkerülhetik az olyan környezeti katasztrófákat, melyet  Magyarország szenvedett el 2000-ben. Az LMP és a civil szervezetek betiltásról szóló törvényjavaslatát (www.cianmentes.org.) tavaly decemberben egyetlen ellenszavazattal fogadta el a parlament. A szabályozás megszületése után a magyar civilek példáját követte több román és bolgár civilszervezet is hasonló javaslatokkal állt elő.

Az LMP és a területen tevékenykedő civil szervezetek büszkék arra, hogy egy olyan kezdeményezéssel álltak elő, mely aztán kiindulópontja lett a cianidos bányászat elleni összeurópai fellépésnek. Az LMP a magyar törvény hatályba lépése után felvette a kapcsolatot a magyar pártok EP képviselőivel, és arra kérte őket, támogassák a ciánmentes bányászat tilalmának európai szintre emelését.

Az EP döntése azért fontos lépés, mert a 2000 óta eltelt évtized reménytelen perei bebizonyították, hogy az ilyen környezeti katasztrófák okozta károk megtérítésének esélye gyakorlatilag nulla. Egyetlen hatékony eszközünk tehát a megelőzés

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek