q Munkahelyteremtés helyett fluktuáció gerjesztés lesz a munkahelyvédelmi csomag eredménye - Royalmagazin.hu

2024. 05. 28. kedd

Emil, Csanád
1 EUR 383 HUF
1 GBP 450 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Munkahelyteremtés helyett fluktuáció gerjesztés lesz a munkahelyvédelmi csomag eredménye

Munkahelyteremtés helyett fluktuáció gerjesztés lesz a munkahelyvédelmi csomag eredménye

Az Orbán Viktor által bejelentett tíz pont számos üdvözlendő elemet tartalmaz, amelyek megvalósulásában őszintén reménykedünk, noha a két év tapasztalatai miatt a Jobbik szkeptikus: a kormány beszéde és tettei rendszerint szöges ellentétben állnak egymással.
Azonban a munkahelyvédelmi csomag eredménye sokkal inkább az alacsony keresetű – a miniszterelnök elmondása szerint a maximum 100 ezer forintos bruttó fizetésű – munkavállalók közti fluktuáció erőteljes fokozódása lehet.

A szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltatói közterhek csökkentése ráadásul ellentmond a „a munkahelyvédelmi csomag” egyik legfőbb üzenetének, miszerint a kisvállalkozások munkahelyteremtésének megkönnyítését célozná. Ez a munkavállalói réteg ugyanis jellemzően azokat a munkaköröket tölti be, melyekben jelenleg is nagy a fluktuáció, és leginkább a multinacionális vállalatoknál találhatók, például árukiadó, árufeltöltő, pultos, gyorséttermi eladó. Tehát ezzel megkönnyítik, és olcsóbbá teszik a multik számára a foglalkoztatást.

A támogatott, egyébként valóban nehezebb munkaerő-piaci helyzetben lévő rétegek után a munkáltatók számára biztosított adókedvezmények új munkahelyet nem teremtenek, viszont a meglévőkön komoly cserélődést indít el, mindig a kedvezménnyel rendelkezők javára. A munkanélküliek száma így nem fog csökkenni, legfeljebb összetétele rendeződik át folyamatosan. Ez a csomag alkalmatlan arra, hogy a jelenleg állásban lévő munkavállalók munkahelymegtartását elősegítse.

Új munkahelyek létrejöttéhez a cégek számára bővülő megrendeléseket biztosító keresletre, a fejlődéshez, bővüléshez szükséges pénzhez kedvező hitelek formájában történő hozzájutás lehetőségére, a működéshez pedig megfelelő jogi, adminisztrációs környezetre, és elbírható közterhekre van szükség. A kormány egyelőre ebből a négy feltételből ez utóbbi kettő terén hirdet – sajnos nem az ígért átfogó, csak apróbb – gesztusokat.

A Jobbik továbbra is kikerülhetetlennek tartja az államadósság újratárgyalásával, annak átütemezése révén a gazdasági fejlesztésre fordítható források megteremtését, és a megfelelő jövedelmek révén belső vásárlói piacot, új külgazdasági kapcsolatok kiépítése által külföldi fogyasztói keresletet teremteni. Ezek együtt valóban új, értékteremtő munkahelyek százezreinek létrejöttét eredményeznék.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni. Ma még a Nemzeti Adó- és Vámhiva…

További cikkek