2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

MSZP: ingyen cseréljék a vízórákat!

 Felháborító, hogy idén már mintegy 1300 százalékkal kell többet fizetni Miskolcon a vízórák plombálásáért, mint tavaly. A vízóracsere költségei is összességében 300 százalékkal nőttek. A brutális drágulás oka, hogy ma már csak az önkormányzati tulajdonú Mivíz Kft. végezheti el a vízórák plombálást, a cég tarifái viszont szemérmetlenül magasabbak, mint a korábbi piaci árak. Éppen ezért az MSZP azt követeli a városvezetéstől, hogy fogja vissza a miskolciakat kizsebelő önkormányzati cégét, s ahogyan azt a választások előtt a rezsibiztosuk ígérte, tegye ingyenessé a vízóracserét.

Az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy 2014 februárjában, az országgyűlési választások előtt Németh Szilárd, akkori országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős fideszes munkacsoport vezetője (aki mára birkózóelnökké avanzsált) bejelentette, hogy a kormány a mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről döntött. A kormánypárti politikus közlése szerint az intézkedés minden típusú mérőórát érint, és a lehető leggyorsabban be kívánják vezetni. Csakhogy ez a vízórákon kívül más mérőórát nem érintett volna, hiszen a gáz- és áramszolgáltatók már akkor saját költségükön cserélték ki a mérőórákat.

A választóktól ismét bizalmat kapott kormányzatnak tehát csak a vízórák ügyében akadt tennivalója. A víziközmű-szolgáltatási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet tavaly novemberben módosították is egy újabb rendelettel. A jogszabály most már kimondja, hogy „a víziközműszolgáltatás elszámolásának alapjául szolgáló vízmennyiséget hiteles és víziközmű-szolgáltató által plombált vagy leszerelést megakadályozó zárral ellátott fogyasztásmérő berendezéssel kell mérni.” Ez a kitétel december 11-én lépett hatályba, azaz attól a naptól kezdve csak a víziközmű-szolgáltatók végezhetik a vízórák plombálását. Addig ezt megtehették azok a vízszerelő szakemberek is, akik – a fogyasztó megrendelésére – kicserélték a vízórát. A vízóracserét ugyan továbbra is elvégezheti a vállalkozó szakember, plombálni viszont csak a közszolgáltató, Miskolcon az önkormányzati tulajdonú Mivíz Kft. jogosult.

Éppen ezzel van a baj. Korábban ugyanis – nyilván a piaci versenynek köszönhetően – 5-6 ezer forintért elvégeztek a szakemberek (nem a mivízesek!) egy vízóracserét, amiből mintegy 1000 forintot tett ki a plombálás. Most viszont a csere minimum háromszor annyiba kerül a Mivíznél, egy szimpla plombálás ugyanakkor egyenesen horrorisztikus: itt 1300 százalékos a drágulás, hiszen idén már 13 ezer 460 forintot kell fizetniük a miskolciaknak a pár perces munkáért. Dr. Simon Gábor bizonyságul be is mutatott egy számlát, amelyet egy felháborodott miskolci magánszemély küldött neki.

A brutális drágulást a képviselő az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén is szóvá tette, ám semmiféle érdemleges választ nem kapott arra, hogy a tavalyihoz képest idén miért kell háromszoros árat fizetniük a miskolciaknak egy szimpla vízóracseréért. Az MSZP azt követeli a Fidesztől, hogy ne csapják be a választókat, tegyék ingyenessé a vízóracseréket is, hiszen ezt ígérték a választások előtt. Arra meg semmiféle ésszerű magyarázat nem létezik, hogy az önkormányzati cég miért dolgozik a korábbi piaci árak háromszorosáért, illetve 13-szorosáért.

– Az MSZP miskolci szervezete –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…