2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

MSZF:Kirekesztik a Hitelkárosultakat a készülő elszámolási törvényalkotásból

A Magyar Szociális Fórum szerdán valótlannak minősítette és visszautasította Rogán Antal Magyar Nemzetben megjelent állítását arról, hogy kikérték volna a deviza-hitelkárosultak véleményét a FIDESZ szerdai frakcióülésén véglegesülő devizahitel-elszámolási törvényről. A Fórum szerint a megkárosított embereknek teljes jóvátétel jár, azoknak a hozzátartozóira is kiterjesztve, akiket a hitelezők halálba kergettek.
A kormányt törvény kötelezi arra, hogy előzetes társadalmi egyeztetésre bocsássa törvénytervezeteit, és hatásvizsgálatot is közzétegyen róluk. Sem a nyáron jóváhagyott devizahitel-törvény, sem a most készülő elszámolási törvény esetében nem tettek eleget a törvény előírásának – szögezi le az MSZF.

Rogán Antal szerint a Hitelkárosultak érdekeit felkaroló társadalmi szervezetek „az időt húznák”, ha az Alkotmánybírósághoz fordulnának amiatt, hogy az elszámolási törvény társadalmi egyeztetés nélkül készült el. „Mi okunk volna az Alkotmánybírósághoz fordulni, ha a törvény előkészítésébe bevonták volna az érdekképviseleti szervezeteket, nem csak a Bankszövetséggel tárgyaltak volna, és a Hitelkárosultak ne azt éreznék, hogy teljes mértékben kirekesztik őket a készülő elszámolásból” – tette fel a kérdést a Magyar Szociális Fórum Rogánnak és a FIDESZ-nek.

Hogyan lehet tisztességes egy olyan elszámolás, amely nem abból indul ki, hogy a „devizahitel” sem tartalmilag, sem lényegét tekintve nem felel meg a kölcsönzés törvényi feltételeinek. Hiszen nem devizahitel, hanem annak nevezett csalárd profitszerzési konstrukció! Amíg az állam és a bíróság nem a betegség okát, hanem tüneteit kezeli, nem lesz gyógyulás. A társadalom ezt úgy éli meg, hogy az állam és a bankszféra kiegyezik a háta mögött, a Hitelkárosultak száját pedig morzsákkal próbálják betömni – írják.

A Magyar Szociális Fórum szerint a Hitelkárosultakat meg kellett volna kérdezni az elszámolási törvény megalkotása előtt, de a kormány ezt elmulasztotta megtenni. Ez önmagában is Alaptörvénybe ütköző cselekedet, és jogalapot nyújt a születő törvény megtámadásához az Alkotmánybíróságon. A Magyar Szociális Fórum többek között ezért is készíti elő a Hitelkárosultak Szociális Kerekasztal-tanácskozását – áll a közleményben.+++

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek