2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

MSZF: szolidaritás a Hankook dolgozóival

A Magyar Szociális Fórum hétfőn a szakszervezeti jogok durva megsértésének minősítette és elítélte a Hankook gumiabroncsgyár szakszervezeti elnökének elbocsátását a rácalmási üzemből.  Az MSZF szolidaritásáról biztosította Bognár Ferencet, a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének elnökét, akit mondvacsinált ürüggyel azonnali hatállyal bocsátottak el állásából – tudatta az emberi és társadalmi jogokért küzdő mozgalom. A Fórum emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012. november végén stratégiai megállapodást kötött a Hankook-kal. Az MSZF választ vár a kormánytól arra a kérdésére, vajon a stratégiai megállapodásban milyen kötelezettséget vállalt a Hankook a szakszervezeti jogok tiszteletben tartására, egyáltalán kitér-e a megállapodás a munkavállalói és az érdekképviseleti jogokra?

Az MSZF szerint politikai felelősség terhelné a kormányt, ha kiderülne, hogy a stratégiai megállapodás nem tér ki a szakszervezeti jogokra, és a magyar állam szabad kezet adott a Hankooknak a munkavállalókkal és érdekképviseleteikkel szemben, és eltűrné, hogy a multinacionális cég gyarmatként bánjon a magyar munkaerővel.

„Elvárjuk, hogy a kormány erélyesen fellépjen a szakszervezeti jogok durva megsértőivel, a dolgozókat megfélemlítő intézkedéssel szemben!” – írják az MSZF hétfőn kiadott közleményében.+++

Kiadta: MSZF SZK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek