2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

MSZF: segíts magadon, a kormány nem segít!

Felelőtlennek minősítette a Magyar Szociális Fórum Orbán Viktor parlamenti kijelentését, hogy kormánya nem nyújt anyagi támogatást a vírusjárvány miatt munkájukat vesztett több tízezer embernek, hanem megélhetésüket a teljesítményüktől teszi függővé.

Kedden kiadott közleményében az emberjogi szervezet felháborítónak nevezte, hogy a miniszterelnök elutasította március 24-én előterjesztett 10 pontos kezdeményezését (lásd: https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1542-magyar-szocialis-forum-a-kormany-valsagkezelo-politikajarol), amelyben többek között sürgette, hogy a járvány miatt munkanélkülivé vált embereket részesítsék 100 ezer Forint adómentes alapjövedelemben, hogy legyen miből megélniük.

Emlékeztette a kormányt arra is, hogy – tudomása szerint – az Európai Unió ötmilliárd eurót utalt ki Magyarországnak a járvány megfékezésére, és a gazdasági gondok enyhítésére.

A több tízezer munkanélkülinek nincs ideje arra, hogy kivárja a kormányfő ígéretét, miszerint mindenkinek munkát biztosítanak majd egy átfogó gazdaságélénkítő program keretében. Egy ilyen ígéret megalapozottságához kétség fér olyan körülmények között, amikor a GDP szempontjából legfontosabb külföldi vállalatok leálltak a termeléssel, és az elé a választás elé állították foglalkoztatottjaikat, hogy vagy fizetés nélküli szabadságra mennek, vagy elbocsátják őket – írja a Szociális Fórum. Akármelyiket választották is, bért nem kapnak – írta az MSZF.

A lélekszámában egyre gyarapodó munkanélküli tömegnek – munkáltatóikkal ellentétben – nincs tartaléka, amiből megélhetne és enni adhasson a gyereknek. Azonnal segíteni kell neki, nem pedig türelemre inteni homályos ígéretekkel – szögezi le a Magyar Szociális Fórum, cselekvő szolidaritásáról biztosítva a dolgozókat, akiket együtt fenyeget járvány és anyagi ellehetetlenülés.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…