2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Molotov koktéllal üzentek „kellemes karácsonyt” a cigány családnak

Szenteste gyújtották fel cigány család házát Gyöngyöspatán, akik a nem romák lakta településrészre akartak beköltözni. A helyiek szerint az elmúlt években ez a hatodik hasonló eset, de sosem derült fény a tettesek kilétére.

Míg mások az ajándékbontással és bejglimajszolással töltötték idejüket, addig egy gyöngyöspatai roma család szentestéje rémálommá vált: néhány hete megvásárolt házukat ismeretlenek valószínűleg Molotov koktéllal felgyújtották.

A neve elhallgatását kérő család a felújításra váró parasztházat a heves megyei település központi részén vásárolta meg, ami valakinek szúrhatta a szemét, mert a kapura néhány nap után ismeretlenek „Meghalsz!!!” feliratot festettek. Bár a mocskolódást eltüntették, a kedélyek nem csillapodtak, mert egy héttel később, éppen szenteste, a rendőrség értesítette a családfőt, hogy ég a házuk. A család még nem költözött be az ingatlanba, a bútorokat azonban már bepakolták.

Mire a szomszédos faluban karácsonyozó család tagjai kiértek a helyszínre, a tűzoltók már el is oltották a tüzet. Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő az RSK-nak elmondta: a december 24-i tűzeset során az egyik szoba és a tetőszerkezet égett meg, melyet a gyöngyösi tűzoltók fél óra alatt eloltottak. Felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért vizsgálat indult, melynek végéről tájékoztatást adnak majd ki.

A családfő teljesen tanácstalan, mert nincs miből helyreállítani a házukat, és biztosítást sem kötöttek még az ingatlanra. Elmondása szerint sem neki, sem a családja többi tagjának nincs haragosa. „Normális munkásemberek vagyunk” – mondta a háromgyerekes édesapa, aki jelenleg közmunkásként dolgozik.

A férfi arról tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot, hogy a polgármester ma segítséget ajánlott fel számukra.

A helyiek szerint az elmúlt kilenc évben ez már a hatodik olyan eset volt, amikor a telepről kiköltözni akaró roma családok által megvásárolt lakást gyújtottak fel. Egyetlen esetben sem lettek meg a tettesek.

Az esetről az RSK-t értesítő Szőcsi Lajos, a heves megyei roma önkormányzat elnökhelyettese elmondta: nem érti, hogy a rendőrség a kapura felfestett „Meghalsz!!!” felirat kapcsán miért csak szabálysértési eljárást kezdeményezett, miközben az a jogász szakértő szerint életveszélyes fenyegetés bűntetteként kellett volna kezelni. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem válaszolt az írásban feltett kérdéseinkre.

Gyöngyöspata 2011 tavaszán került a figyelem középpontjába, amikor a helyi Jobbik behívására az azóta bíróság által jogerősen feloszlatott szélsőséges, cigányellenes szervezet, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megszállta Gyöngyöspata cigánysorát, megfélemlítve a helyi romákat. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) pert indított a rendőrség ellen, mert szerintük a rendőrségnek kötelessége lett volna a megfélemlített helyi roma lakosságot védelmeznie, de ezt nem tette meg, sőt a rendőrség rászállt a helyi romákra: „Míg a szélsőségeseket csak elvétve, addig a helyi romákat rendszeresen igazoltatták. Kapacitásaikat jórészt a romák apró-cseprő, főleg gyalogos és kerékpáros szabálysértésekért történő bírságolásra használták.”
A TASZ által indított perben a bíróság hangsúlyozta, hogy nem kellett arról döntenie, a rendőrség milyen szándékkal vagy céllal mulasztott, ugyanakkor ítéletében kimondta: a nyilvánvalóan rasszista szervezetek cigányellenes akciózásának eltűrésével az egyenlő bánásmód követelményét a rendőrség megsértette.

RSK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…