2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Miért rúgták ki a bükki parkigazgatót?

Hasznosítania kellett egy földterületet, pályázat útján. Csakhogy a tendert nem úgy írta ki, ahogyan egyesek gondolták.

Hivatalosan bizalomvesztés miatt mentették fel Duska Józsefet, a Bükki Nemzeti Park igazgatóját, aki 1997 óta töltötte be ezt a posztot. Egy, a Népszabadsághoz eljuttatott levél szerint azonban egy bonyolult földügy, számos magánérdek s egy évtizede húzódó, nemrégiben befejeződött per állhat a felmentés hátterében.

 

Mint azt a lap írja, a Dél-borsodi Állami Gazdaság felszámolásakor, 1995-ben, egy olasz vevő azzal a feltétellel vette meg az árverezett gazdaságot – tanyákat, állatállományt és a többit –, hogy húsz évre kvázi ingyen megkapja hozzájuk a korábban használt, természetvédelmi oltalom alatt álló földterületüket, összesen 4300 hektárt. A szerződés megköttetett, ám az „új földesúr” sorozatosan megszegte a természetvédelmi szabályokat, ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága tíz éve felmondta az előnytelen szerződést, a bérlő pedig bírósághoz fordult jogorvoslatért – olvasható dél-borsodi gazdák hozzánk eljutott levelében. A Legfelsőbb Bíróság hosszú évek pereskedése után most nyáron mondta ki a végső verdiktet: a külföldi bérlőnek mennie kell, s a földeket újra birtokba kell adni.

A Bükki Nemzeti Park (BNP) Igazgatóságának feladatul szabták, hogy gondoskodjon a terület újrahasznosításáról, ám a szóbeszéd szerint két parancs jött az igazgatónak, az egyik szóban, a másik írásban. A szóbeli arról szólt: olyan pályázati feltételeket kell kialakítani, hogy egy privilegizált csoport legyen a nyertes. A parancs ténye bizonytalan, kiadójának kilétét homály fedi – jegyzik meg a levél írói. A másik parancs hivatalosan, írásban érkezett dr. Ángyán József államtitkár és dr. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos aláírásával. Ebben az állt: olyan pályázati feltételeket kell kialakítani, hogy a helyi gazdák legyenek a lehetséges nyertesek.

Az igazgató az utóbbit hajtotta végre oly módon, hogy a pályázati feltételek kialakításába bevonta a helyi gazdakör képviselőit. Állításuk szerint a helyiek „hatalmas lelkesedéssel, felelősségtudattal tettek eleget ennek a feladatnak”. A Bükki Nemzeti Park a pályázatot 2011. szeptember 1-jén írta ki, és október 3., déli 12 órát jelölte meg a földigénylő pályázatok beadási határidejeként. Ezen a napon azonban – nagyjából épp dél körül – felmentették posztjáról Duska Józsefet, a BNP igazgatóját, ugyanaznap este tíz órakor pedig az interneten visszavonták a földigénylésre kiírt pályázati felhívást.

Forrás:eszakonline

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek