2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Miért csak színház? Miért csak egyszer?

A Jobbik Ifjúsági Tagozat kettős érzésekkel gondol a szeptembertől életbe lépő, minden diák számára évi egyszeri ingyenes színházlátogatást lehetővé tevő intézkedésre. Egyértelmű, hogy sok negatív intézkedés után ez egy jó irányba tett elmozdulás, ugyanakkor az is látszik, hogy nem a szükséges stratégiai szemléletváltoztatásról van itt szó, hisz a kormány mindösszesen a magyar fiatalok kulturális szocializációjának egy kis szegletével foglalkozik.

Sajnálatos tény, hogy manapság rendkívül kevés fiatal jár rendszeresen színházba, múzeumba, kiállításokra és az is, hogy a nem tehetős családokban élőknek szinte esélyük sincs hozzáférni a kulturális értékekhez. Ezért fontos ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, és átfogóan rendezni a kérdést, melyre akár a költségvetési forrásokból is áldozni kell. Közös érdekünk az, hogy a jövő nemzedéke kiművelt, a valós értékeket ismerő és azokat elismerő emberekből álljon.

A Jobbik IT e cél elérése érdekében azt kezdeményezi, hogy ne egyszeri lehetőséget biztosítsunk a diákoknak, hanem egy állandó, fix kedvezménnyel segítsük minden fiatalnak a kulturális javakhoz való hozzájutást. Egyrészt azért fontos ez, mert nem szabad korlátozni a kedvezményt kizárólag az oktatási intézmények tanulóira, hanem azoknak is biztosítani kell, akik hamar kikerülnek a munkaerőpiacra. Másrészt pedig nem helyénvaló csak a színház műfajára és évi egyszeri alkalomra szűkíteni ezt a lehetőséget, hisz ennél sokkal változatosabb a magyar kulturális rendezvényrepertoár, és évi egyszeri alkalom nem is tehet csodát. További javaslatunk, hogy a közoktatási intézményekben legyen kiépítve egy olyan rendszer, amely biztosítja, hogy a valós értékeket közvetítő kulturális programok híre eljusson a fiatalokhoz, mert sokszor sajnos nem is hallanak ezekről.

Szabó Péter, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek