2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Mi lesz a szegényekkel?

Az ENSZ égisze alatt 2010. szeptember 20-22. között New Yorkban ültek össze a világ állam- és kormányfői, hogy átgondolják, mire van szükség az ezredfordulón kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célokat eléréséhez.

 

A nyilatkozatot 2000 szeptemberében aláíró 189 tagállam elkötelezte magát a globális szegénység visszaszorítása, és egy mindenki számára élhető világ megteremtése mellett. Elhatározták, hogy 2015-re felére csökkentik a napi egy dollárnál kevesebből élők arányát, megfelezik az éhínségtől szenvedők számát, megvalósítják a mindenkire kiterjedő alapfokú oktatást, előmozdítják a nemek közötti egyenlőséget, csökkentik a gyermekhalandóságot és az anyák gyermekágyi halandóságának arányát, megállítják az AIDS, malária és más súlyos betegségek terjedését, biztosítják a környezeti szempontból fenntartható fejlődést, és globális együttműködést valósítanak meg a fejlesztés érdekében.  

A nemzetközi fejlesztésre fordított összeg volumene elégtelen, és komoly gondok vannak az elosztás és az átláthatóság körül is. A megközelítőleg 18 milliárd forintból a Millenniumi Fejlesztési Célok szempontjából kiemelkedően fontos, úgynevezett legkevésbé fejlett országok szinte semmilyen szerepet sem játszanak a magyar fejlesztéspolitikában.

A Lehet Más a Politika – a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó hazai civil szereplőkkel együtt – szükségesnek tart egy NEFE-kerettörvény mielőbbi megalkotását. Olyan törvényt látunk szükségesnek, mely a nemzetközi fejlesztési együttműködést szegénységcsökkentési prioritásokra alapozza a partnerországok és a célszektorok vonatkozásában, továbbá pontos menetrendet állít fel a fejlesztési támogatások fokozatos növelésére, a 2015-ös fejlesztési célok elérésére. Az LMP bízik abban, hogy a Külügyminisztérium az EU elnökség alatt kidolgozza ennek törvényi feltételeit.

Ezzel egyidejűleg felszólítjuk a kormányt, hogy itthon se folytasson szegényellenes politikát! Nem fogadható el, hogy egykulcsos adó bevezetésével akarják tovább növelni a legtehetősebbek jövedelmét, miközben rendőri eszközökkel terveznek fellépni az utcán alvó hajléktalanok ellen, és a „cselédtörvénnyel” intézményesítik a háztartás körüli munkát végzők kiszolgáltatottságát, kizsákmányolását.

Kaufer Virág

országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek