2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Mi lesz a MÁV-teleppel és az Y-híddal?

Van-e pénz egyáltalán a beruházásokra? Merthogy még az Orbán–Kriza-paktumba sem került be.

Úgy tűnik, nincs elegendő forrás azokra a beruházásokra, amelyek rendeznék a bontásra ítélt, többnyire romos, elhagyott házakból álló MÁV-telep helyzetét, illetve a környék közlekedését. A telepen ráadásul még élnek néhányan, az ő helyzetük ma már tarthatatlan. A kormányzatnak és az önkormányzatnak világossá kell tennie, hogy megvan-e a szükséges pénz a telep elbontására, az Y-híd átépítésére, az intermodális csomópont kialakítására, az úthálózat fejlesztésére. Ha megvan, a munkát minél hamarabb el kell kezdeni.

Minderről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője beszélt pénteken, a helyszínen.

Varga elmondta: korábban azt propagálta a városvezetés, hogy 5 és 6 milliárd körüli összeget sikerült szerezni a belvárost a Martin-kertvárossal és Szirmával, illetve a Tiszai Pályaudvarral összekötő úgynevezett Y-híd megépítésének finanszírozására. Sikerült forrást szerezni arra is, hogy elkészülhessenek a tervek egy úgynevezett intermodális csomópont tervezésére, kivitelezésére is. Ez érinti ezt a területet, hiszen a Tiszai pályaudvar előtti Kandó térre és környékére, például a MÁV-telepre vonatkozik. (Az intermodális csomópont azt jelenti, hogy többféle közlekedési eszközt, módot kombináló rendszer jön létre, például a helyi, a távolsági közlekedés, de a taxidroszt, a kerékpáros közlekedés, sőt a parkolók is egy helyen érhetők el). A beruházásokat egyszerre kellene elvégezni azzal az útfejlesztéssel, ami lehetővé tenné, hogy a 3-as út elkerülje a Búza teret.

Ehhez képest indult el a MÁV-telep felszámolása, de nyomban meg is rekedt. Az ingatlanokból kiköltöztették ugyan az ott élő bérlők többségét, ám a lerobbant épületek nagy részét nem bontották el. Csupán annyit tettek, hogy a tönkrement ingatlanok nyílászáróit befalazták, azok hosszú hónapok óta így állnak, munkagépeket még a környéken sem látni. Akik viszont ott maradtak, lehetetlen körülmények között élnek. Ők hiába kérik a fideszes képviselőik segítségét, még csak válaszra sem méltatják őket.

A helyzet – a szocialista képviselő szerint – tarthatatlan. Úgy meg pláne, hogy a jelek szerint nincs is pénz az egymástól el nem választható beruházások mindegyikére. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis miskolci látogatásakor az intermodális csomóponttal kapcsolatban arról beszélt, hogy az ilyen célra rendelkezésre álló állami források ötszörösére lenne szükség. Nem csoda tehát, hogy a beruházás finanszírozása be sem került abba az együttműködési megállapodásba, amit a kormányfő és a polgármester kötött az elmúlt héten.

Varga szerint haladéktalanul lépni kell az ügyben, mert a szétvert MÁV-telep szégyenfoltja a városnak, s a még ottmaradt néhány lakónak is megfelelő életkörülményeket kellene biztosítani. Éppen ezért ő maga a parlamentben is szól majd a problémáról, kérdőre vonja a kormányzatot, hogy milyen forrásokkal és mikor kíván tenni a gondok megoldása érdekében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…