2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

MEDDIG „CSENDES” AZ Y ÉS Z GENERÁCIÓ?

Magyar Ifjúság 2016 reprezentatív kutatást készít az Új Nemzedék Központ

Stabilitás iránti vágy, és annak elfogadása, hogy a világ olyan, amilyen. Így gondolkodott a 2012-es nagymintás ifjúságkutatás eredményei szerint az „új csendes generációnak” is nevezett Y és Z generáció. Most kiderül, hogy négy évvel később még mindig így látják-e a maguk körülötti világot a fiatalok. Az Új Nemzedék Központ megbízásából megkezdődött a 2016-os kutatás adatfelvétele, amely a megszokott dimenziókon túl részletesen foglalkozik a migráció kérdésével is.

A négyévente sorra kerülő ifjúságkutatás a Magyar Kormány megbízásából készül. Az azonos módszertanra épülő, reprezentatív felmérés idén több olyan területet is vizsgál, amelyek a korábbi kutatásokhoz képest is újdonságnak számítanak. A vizsgált kérdéskörök között nagyobb szerepet kapott a migráció, bekerült az értékrendszer, az okostelefonhasználat, valamint annak kutatása, hogy a fiatalok milyen példaképeket állítanak maguk elé. Újdonság továbbá, hogy a 2016-os kutatásban már megjelenik a legnagyobb magyar közösségekkel bíró határon túli területek fiataljainak véleménye is.

A 2000-es évektől kezdődő kutatássorozat sokféle trendet rajzolt ki a fiatalokról. Várható-e trendforduló? Mennyire fontos számukra az ifjúsági közösségi lét? Mit gondolnak a migrációról? Hogyan állnak a házasodáshoz, gyermekvállalás kérdéséhez? Mennyire elégedettek az életükkel? Kik a példaképeik? A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 többek között ezekre a kérdésekre is választ ad.

Az Új Nemzedék Központ megbízásából, a Társadalomkutató Kft. által végzett kutatás terepmunkája 2016 szeptembere és decembere között folyik, amelynek során 8000 15-29 éves magyarországi és 4000 határon túli magyar fiatalt kérdeznek meg többek között demográfia, családalapítás-gyermekvállalás, oktatás, munka, jövedelem és vagyoni helyzet, lakhatás, egyenlőtlenségek, szabadidő, médiafogyasztás, kockázati magatartás, érték és identitás, közösségek, társadalmi közérzet témaköreiben. A kutatás gyorsjelentése decemberben várható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek